Sreda 05.12.2012.
01:11 >> 10:31h
rts.rs

Primena sporazuma od sledeće nedelje

Postignut dogovor o prelazima: Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić
 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je posle trojnog sastanka da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu Pokrajine i do sada sprovođen.

To, prema njegovim rečima, znači da za Srbe na severu Kosova neće biti potrebno da prikupljaju dokumenta i registarske tablice Kosova, kao i da neće biti naplaćivana carina.

Pročitajte još:

* Jarinje: Građani proveli noć u međuzoni

"To je bio uslov Vlade Srbije da bi se započela primena tog sporazuma i to je ovoga puta i dogovoreno", rekao je Dačić.

Takođe je dogovorena komunikacija između Beograda i Prištine koja će se odvijati preko oficira za vezu pri Misijima EU u ova dva grada. Premijer Srbije je naveo radne grupe od 10. januara nastaviti da razgovaraju o pitanjima naplate carine i gde će ići prihodi. Dačić je rekao da je postignut i dogovor o zaštiti kulturne baštine, o  jedinicama kosovske policije koje će obavljati tu zaštitu.
 

Pred početak ove runde pregovora, Dačić je rekao da nikakva granica između Kosova i Srbije ne dolazi u obzir.

Naredni sastanak Dačića i Tačija biće održan 17. januara

Premijer Dačić je rekao da niko ne treba da bude u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može da izgubi, poručujući da je sada pitanje šta možemo da vratimo.

"Kad ćemo već jednom da utuvimo u glavu da je nama nešto oteto, a da mi spašavamo što se spasti može. Mi oteto nećemo priznati, ali moramo da živimo u realnosti", poručio je premijer.

2024 © - Vesti online