Utorak 04.12.2012.
22:36
Mondo, Vesti-online

U toku susret Dačić - Tači - Ešton

Trojni sastanak i ključni pregovori o Kosmeta: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

U Briselu se održava treći sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija. Domaćin je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton. Glavna tema je carina na administrativnim prelazima.

Uoči razgovora, premijer Srbije ponovio je da nikakva granica između Kosova i Srbije ne dolazi u obzir.

Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, posle odvojenih bilateralnih sastanaka, počeo je trojni sastanak Ešton, Dačić i Tači.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič saopštila je novinarima da će se najviše razgovarati o primeni sporazuma o integrisanim prelazima, ali i o drugim temama od značaja za život građana, kao što su zaštita srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, energija i telekomunikacije.

Uoči razgovora premijer Dačić je rekao da niko ne treba da bude u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može da izgubi, poručujući da je sada pitanje šta možemo da vratimo.

Pre njegovim rečima, ako neko misli da je čin odbrane u tome da smo mi sami sebi dovoljni pokazalo da se svih ovih godina to nije dovoljno.

Premijer je je naglasio da je Srbija dosta gubila u ratovima i da je sada vreme da se proba rešiti problem mirnim sredstvima.

Podsetimo, Srbi su od ranog jutra 04. decembra na prelazu Jarinje gde protestom blokiraju nastavak radova u okviru primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, koji su za njih neprihvatljivi.

Rešeni da ne odstupe, kosovski Srbi su sa predstavnicima opštinski vlasti uputili pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Srbije Ivici Dačiću da hitno održe sastanak povodom toga pta je dogovoreno u pregovorima sa Prištinom u Briselu.

2024 © - Vesti online