Utorak 04.12.2012.
15:07
Trojka.rs

Pajtić kriv za propast Razvojne banke Vojvodine?

Politička odluka sprečila spas Razvojne banke: Bojan Pajtić
 

Pre mesec dana Dinkić je ponudio da Vlada Srbije pomogne Razvojnoj banci Vojvodine, tako što će primeniti isti model kao i sa Agrobankom, odnosno da sve depozite stavi u Poštansku štedionicu ili neku drugu državnu banku. Time bi depoziti bili sigurni, jer bi Vlada Srbije stala iza toga – objašnjava izvor portala iz Ministarstva finansija.

Pokrajinsko rukovodstvo je, kako saznaje Trojka, odbilo ovaj predlog, jer je došla takva direktiva iz vrha DS-a.

Sagovornik Trojke iz bankarskog sektora kaže da je na ovaj način, zbog političkih razloga, vojvođanska vlada odbila pomoć države i time su izgubili šansu da se banka spasi. Država više neće da se bavi time, što se vidi i po tome da nigde u budžetu nisu predviđena sredstva za pomoć Razvojnoj banci Vojvodine, kaže izvor.

– Jedina mogućnost da RVB ne ode u stečaj je da neka državna banka kupi portfolio depozita i nenaplativih kredita ove banke, a to je sada realno nemoguće, osim ako Dinkić ne naredi AIK banci da to uradi – zaključuje sagovornik.

Podsetimo, prema pisanju lista "Danas", poslovanje Razvojne banke Vojvodine predmet je istrage Tužilastva za organizovani kriminal.

2024 © - Vesti online