Utorak 04.12.2012.
10:50
Beta

"Nadležni znali da je kukuruz zaražen"

Nadležni u Srbiji bili su upoznati s nalazima da je deo domaćeg roda kukuruza zaražen otrovnim aflatoksinima?!
 

"Prvo upozorenje u vezi s kontaminacijom stiglo je još 10. oktobra. Tada je, zbog zatrovanosti, Italija odbila pošiljku srpskog kukuruza. Preko sistema za alarmiranje, RASFF portala Evropske unije (Rapid Alert System for Food and Feed), slučaj je odmah obelodanjen na njihovom vebsajtu", navodi list i dodaje da se na osnovu upozorenja objavljenog na portalu RASFF-a vidi da su nadležni u Srbiji obavešteni o toksičnosti pošiljke.

Taj list je u petak izvestio o tome da, zbog koncentracije aflatoksina koja je iznad dozvoljenog nivoa, 68 odsto ovogodišnjeg roda kukuruza nije pogodno za ljudsku upotrebu, pozvajući se na ispitivanja u beogradskoj laboratoriji jednog od najvećih svetskih preduzeća za kontrolu kvaliteta, SGS Grupa.

Preduzeće za kontrolu kvaliteta SGS Beograd juče se ponovo oglasilo i saopštilo da je neophodno da se utvrdi stvarni stepen zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji, spreči širenje zaraze i u skladu s propisima o bezbednosti hrane kontroliše njegova dalja upotreba.

Precizirano je da su stručnjaci SGS-a na osnovu ispitanih 375 uzoraka, što reprezentuje količinu od 350.000 tona kukuruza, utvdilili da je skoro 60 odsto ispitanog kukuruza upotrebljivo, od čega je 32 odsto upotrebljivo za direktnu ljudsku ishranu, a ostatak za stočnu hranu, uz odgovarajući tretman.

Navedeno je i da je oko 40 ispitanih uzoraka kukuruza koji nisu upotrebljivi za ljudsku ishranu i za stočnu hranu, mogu biti predmet dekontaminacije, ali da je njegova upotreba rizična.

2024 © - Vesti online