Utorak 04.12.2012.
11:21
24sata.rs

Evo šta vam dete radi kad ode u grad

Klabing, klabing, zezanje do bola...
 

Dok zabrinuti roditelji i profesori smatraju da žargon narušava kulturu govora mladih, pojedini lingvisti veruju da upravo njegova varijantnost čuva jezik od naleta anglicizama koje u svom osnovnom obliku polako ulaze u rečnik savremenog srpskog jezika. Osim toga, iako su klaberi strogo podeljeni prema interesovanjima i mestima na koja izlaze, njihov žargon ih čvrsto drži na okupu.

Rečnik nepoznatih reči i izraza


Mud - raspoloženje
Zika - muzika
Pržana - dobra svirka
Spika, čupri - priča
Trandža - tramvaj
Dgra - KC Grad (klub)
Trešina - đubre
Njuške - likovi
Zablejati, zabosti - ostati na nekom opuštenom mestu
Vops - pivo
Tripovati - misliti
Rubinštajn - vinjak
Povet - Povetarac (splav-klub)
Džoks - Džoker (klub)
Zgib - Bigz
Žlezdo - Gnezdo (klub)
Plastika - Plastik (klub)
Tuba - Tjub (klub)
Spika - priča
Ksi - taksi
Dost bliznakinje - Klubovi Mladost i Ludost
Fri - Fristajler (splav-klub)
Sirće - vino
Strejt - trezni
Pičerija - picerija
Baciti peglu - povraćati

Tako "fenseri" najčešće "vise" na "Friju" i u "Magacinu", dok alternativcima više prija "totalni haos" na "Povetu" i "Džoksu", sa kojih "posle trojke pale" u "Zgib", uglavnom u "Žlezdo", jer je tamo uvek neka "pržana". Ekipu čine isključivo "probrane njuške", retki predstavnici "anderscene", mada svakodnevno, na njihovo opšte zgražavanje, i tamo zaluta neka nepoželjna "pokisla gloova" (*).

Za razliku od njih, oni "urbani" okupljaju se najpre na nečijoj "gajbi" gde se uz neko "sirće" solidno "oleše" i "bace" koju filozofsku "spiku" do dvojke, kada "vataju ksi" i kreću put "Plastike" ili "Tube". Hipsteri, kao nezaobilazan prizor u gradu, vole da "izlaze iz sistema", najčešće na tramvajskim šinama Savamale ispred "Dost" bliznakinja i u "Dgra".

Iako u različitim "fazonima" i "tripovima", klaberi mahom imaju iste navike i kulturu ponašanja kada se nađu na nekoj žurci. Ako su ostali "strejt", uglavnom "desmr i hejtuju" po ćoškovima, uz obavezno gledanje na "čuku" i molitvu da što pre krene prvi "trandža". One koje je "noć dobro iscepala i izvozala", vladaju situacijom dokle god im "eksiranje radže" ne pokrene "peglu".

Na povratku kućama, klaberi svih profila sreću se ispred brojnih fast-fudova na "pljekama" ili drugim "mesištima", gde uz "pljugu" "čupre" o noćašnjem izlasku, dok oni najhrabriji koriste poslednji trenutak da odvoje neku "čku", koja strpljivo stoji u "gomili" ispred "pičerije". "Žasu"!

(*) - izraz "pokisla gloova" postao je urbana šala i urečica inspirisana izjavom jedne devojke iz Bosne i Hercegovine prilikom nezgode na ekskurziji. Svojevremeno taj video nema ko nije gledao i po stoti put pregledao na Jutjubu.

2024 © - Vesti online