Utorak 04.12.2012.
08:12
Večernje novosti

"Vučić ne udara na Dinkića"

Vidljivi rezultati Vlade Srbije: Verica Kalanović
 

"U maju 2010. godine URS se okupio sa ciljem decentralizacije i regionalizacije zemlje. Postigli smo važne rezultate kao udruženje i vreme je da postanemo jedinstvena stranka. Doneli smo odluku da zgusnemo energiju regionalnih i lokalnih lidera i da formiramo zajednički program. Cilj nam je da stalno pratimo i pojačamo efekte državnih odluka na regione, opštine i građane.


Hoće li Mlađan Dinkić ostati lider ili će imati protivkandidata?

"Očekujem da Dinkić bude predsednik stranke URS jer on istinski živi za politiku jačanja regiona i stvaranja jednakih šansi. Čini mi se da unutar URS ne postoji dilema da li je on najbolji za tu funkciju".

Fotelje bez stranačkih ljudi

Hoće li Vlada, posle Bajatovića i Krkobabića, postaviti još nekog stranačkog vojnika u direktorsku fotelju, pre nego što se usvoji zakon o javnim preduzećima, koji to zabranjuje?
"URS neće ni pre ni posle zakona postavljati stranačke funkcionere na direktorske pozicije. Dok ne stupi zakon na snagu, to je dozvoljeno. Mi nismo koristili tu mogućnost, neke druge stranke jesu".

Ministri hvale odnose u Vladi, ali šta kažu građani na terenu?

"Širom Srbije vidim da imamo rezultate. Istina je da još novčanici nisu puniji, ali je sada sigurno da država neće bankrotirati. Doneli smo velike olakšice za privredu i poljoprivredu, reagovali smo brzo na elementarne nepogode, obezbedili smo snabdevanje životnim namirnicama, pojačali smo odnose sa svim državama koje mogu ekonomski da nam pomognu, pokrenuta je velika borba protiv korupcije... Građani to vide i osećaju".

Kako onda lider najveće opozicione stranke Dragan Đilas tvrdi da se samo u borbi protiv korupcije vide neki rezultati?

"Ne očekujem od lidera DS da prizna istinu da ova vlada radi mnogo bolje od prethodne. Ali, sve što smo uradili su činjenice pred kojima ni Đilas ne bi trebalo da zatvara oči. Video je, na primer, da je u subotu izglasan budžet, a kada je njegova stranka vodila finansije, budžet je usvajan uoči Nove godine, uz političke ucene i kompromise. Đilas ima sve pretpostavke da bude predsednik DS, ali ovoga puta deluje kao opozicionar bez argumenta".

Šta građani i srpska ekonomija mogu da očekuju od budžeta za koji opozicija tvrdi da je nerealan?

"Budžet omogućava da Srbija ozbiljno krene u finansijsku konsolidaciju. Deficit će biti prepolovljen. Predviđene su i uštede, ali i sigurnost u socijalnim davanjima da bi građani normalno živeli. Moći ćemo da finansiramo sve državne obaveze, što je velika relaksacija u odnosu na trenutak kad je formirana vlada i kada je pretio bankrot. Budžet obezbeđuje i infrastrukturne i regionalne projekte kao i podsticaj za razvoj opština".
 

"Država da nađe zajednički jezik sa Srbima sa severa Kosova"

Može li država razrešiti spor sa opštinama na severu Kosova, koje se protive primeni integrisanog upravljanja prelazima?
"Država mora da poštuje obaveze koje je preuzela u dogovoru sa Prištinom. Integrisano upravljanje nije najsrećnije rešenje za Srbiju, ali je činjenica da se na administrativnoj liniji ne uspostavlja državna granica. Nadam se da će državni vrh i Srbi sa severa KiM naći zajednički jezik. Najgore je da porušimo sve što je postignuto i da krenemo iz početka".

Ne osećate u odnosima između partnera da se iza brda spremaju promene i politički lomovi?
"Odnosi u Vladi su odlični, svi rade punim kapacitetom i niko ne razmišlja o izborima. Ne isključujem, naravno, personalne promene u institucijama, javnim preduzećima, pa i u ministarstvima" Eventualno, da se zameni neko ko se umorio, ko ne može da prati tempo Vlade ili ne radi dobro svoj posao. Što se tiče URS, mi smo uvek spremni za izbore".

Zašto Vojvodina negoduje da nije dobila svojih sedam odsto iz budžeta?

"Vojvodina dobija 15 milijardi dinara više nego u prethodnoj godini i to prevazilazi sedam odsto budžeta. Ali, taj novac će ubuduće morati transparentno da se koristi. Postoje ozbiljna dugovanja Vojvodine iz prethodnog perioda i lokalnim samoupravama".

Hoće li i borba protiv korupcije sići do opština, jer mnogi građani smatraju da je baš lokal rak-rana?

"Podržavam borbu protiv korupcije od vrha do najnižeg nivoa. Veoma je važno što je Srbija krenula u sistemsku borbu protiv korupcije u kojoj nema zaštićenih. Tu neće biti kompromisa i očekujem da se i opštine potpuno očiste od korupcije".

Jeste li tokom prošlog mandata znali za nepravilnosti u radu ministara Dulića i Dragina, koji su već procesuirani?

"Nisam znala. Biće mi žao, jer su izneverili moje poverenje, ako se dokaže da su oni trošili budžetski novac na nedozvoljen način. Ako je, na primer, bivši ministar poljoprivrede oštetio one koji najteže rade, a to su poljoprivrednici, to je zaista ispod svakog nivoa".

Kako gledate na naslove da Vučić sada udara na Dinkića preko Nacionalne štedionice?

"To su besmislice. Dinkić je sam otvorio ”aferu” Nacionalne štedionice. Cilj mu je da okonča nešto u čemu nema apsolutno ničega od onoga što se pojavljuje u medijima. Dinkić želi da se njegova uloga u Nacionalnoj štedionici istera na čistac, kako bi jednom zasvagda prestalo da se priča o tome.

Kako, kao decentralista, podržavate smene vlasti po opštinama, po nalogu partijskih centrala?

"Nema promene vlasti u opštinama koje dobro funkcionišu i gde su građani zadovoljni. Ako imate lokalne samouprave koje su nestabilne, gde se građani žale na korupciju, gde ne funkcionišu javna preduzeća, logično je da kao koalicija reagujemo. Tako je bilo, na primer, u Leskovcu i u Novom Sadu".

2024 © - Vesti online