Ponedeljak 03.12.2012.
22:22
Beta

Kako je Frikom sladoled zloupotrebio položaj?

 Pokušali da istisnu konkurenciju sa tržišta
 

Na sajtu komisije se navodi da je Frikomu, saglasno zakonskoj obavezi, određena mera zaštite konkurencije u vidu obaveze plaćanja četiri odsto od ukupnog prihoda ostvarenog u 2009. godini, odnosno oko 301,95 miliona dinara.

Dodaje se da su Frikomu određene i odgovarajuće mere otklanjanja povrede konkurencije u vidu mera ponašanja, kao i rokovi u kojima je to privredno društvo dužno da izvrši sve naložene mere.

Povreda konkurencije, kako je utvrdio Savet Komisije, učinjena je sa ciljem slabljenja i istiskivanja sa tržišta postojeće konkurencije, i stvaranja značajne barijere za ulazak na tržište novih konkurenata, uz istovremeno jačanje sopstvenog dominantnog položaja na tržištu.

Posle sprovedenog postupka, pokrenutog po službenoj dužnosti, utvrđeno je da je "Frikom" učinio povredu konkurencije tipskim ugovorima koje je zaključivao sa kupcima, odnosno maloprodavcima u periodu od 2008. do 2010. godine, a u jednom broju ugovora i posle 2010. godine.

Kako se navodi, Frikom je nametao obavezu maloprodavaca da u daljoj prodaji u potpunosti i dosledno primenjuju maloprodajne cene utvrđene u cenovnicima tog privrednog društva, kao i obavezu ekskluzivne kupovine određenog proizvoda od Frikoma, uz direktnu i/ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda, pri čemu je ugovaran ekskluzivitet u rashladnim uređajima i u maloprodajnim objektima.

Dodaje se da je razvijenim sistemom podsticaja i stimulacija kupaca-maloprodavaca, Frikom odlučujuće uticao na poslovne odluke kupaca da se opredele za njega kao jedinog dobavljača relevantnog proizvoda.

Frikom je ugovarao i neprimerene i neopravdano kratke rokove u kojima je mogao ostvariti svoje pravo na jednostrani raskid ugovora u slučaju da kupac ne izvršava svoje ugovorne obaveze, posebno one definisane bitnim odredbama u pogledu primene cena u daljoj prodaji i ekskluziviteta u rashladnim uređajima i u maloprodajnim objektima.

Na sajtu se navodi da je Frikom ugovarao i primenjivao različite uslove poslovanja sa različitim kupcima, kada je reč o rokovima plaćanja, vraćanju robe u slučaju loših rezultata prodaje i isteka roka upotrebe, kao i rokova za raskid ugovora.

2020 © - Vesti online