Ponedeljak 03.12.2012.
10:46
Blic

Kinezi dali ponudu za Prokop i autoput do Požege

Kompanija FSDI je učestvovala u gradnji pruge Peking-Šangaj, kojom vozovi idu kako u Srbiji ne može ni da se izmeri - 486 km/h...
 

U suštini, reč je o javno-privatnom partnerstvu za oba projekta, što je prvi put da neka strana kompanija ponudi Vladi ovakav aranžman. Ponuda se odnosi na celinu projekta stanice "Prokop" i na deo autoputa od Požege do Čačka, na Koridoru 11.


Konsultant Milan Kovačević kaže da su izgledne šanse da sa kineskim privatnim kapitalom uđemo u neku investiciju, a da Kinezi zbog nepoznavanja tržišta i dalje insisitiraju na državi kao partneru.

Izgradili prugu za brzinu 486 kilometara na sat

Kineska firma FSDI, zapošljava 240.000, a prošle godine imala je promet od 50 milijardi evra. Gradila je najveću prugu na svetu koja spaja Kinu i Tibet, dugu 2.350 kilometara i prugu Peking-Šangaj, kojom vozovi idu brzinom od 486 kilometara na sat.

- Imamo interes da investicija bude zajednička, pri čemu bi naša kompanija uloženo vratila iz putarine ili zakupa poslovnog prostora, kako se dogovorimo. Nadamo da će posle naše posete Vladi i ministru Velimiru Iliću, ova naša ponuda biti uzeta u razmatranje - izjavio je Džu Lindz iz FSDI.


Zanimljivo je da je juče ministar Milutin Mrkonjić najavio za 10. decembar potpisivanje ugovora o kreditu vrednom 28 mil EUR namenjenom nastavku izgradnje beogradske železničke stanice "Prokop". Nejasno je da li to isključuje predlog firme iz Kine, ili je samo reč o finasiranju uz pomoć kredita udela Srbije u eventualnom budućem partnerstvu.

2024 © - Vesti online