Ponedeljak 03.12.2012.
00:11
Beta

"Bez simbola Kosova na prelazima"

Pavićević: Bez oznaka državnosti na prelazima
 

U intervjuu RTS-u šef tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević kaže da će uloga Euleksa biti jasno definisana, i da će sva postojeća obeležja državnosti sa punktova biti uklonjena. U toku je priprema prelaza na kojima će se primenjivati dogovor od 10. decembra.

Treći sastanak premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija uz posredstvo Ketrin Ešton u utorak 4. decembra odvijaće se po sličnom scenariju kao i prethodna dva, započeće odvojenim sastancima Ešton sa dvojicom premijera da bi se zatim nastavio trojnim sastankom u formi radne večere.

Na sastanku bi trebalo da bude dovršen dogovor o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji sa Kosovom. Cilj je da do 10. decembra, tri od ukupno šest prelaza budu pušteni u rad, ali ono što još uvek treba da bude definisano je precizna uloga Euleksa, za koju Beograd traži da bude izvršna, kao i pitanje gde će ići prihodi od carina.

Evropski izvori najavljuju da bi na dnevnom redu sastanka Dačić-Tači osim prelaza moglo biti i pitanje komunikacije, odnsno oficira za vezu između Beograda i Prištine, kao i transparentnost finansiranja srpskih institucija na Kosovu. U tehničkom dijalogu u četvrtak i petak postignut je dogovor da na prelazima bude jednak broj carinika iz Srbije i sa Kosova.

"Sadašnje oznake državnosti koje postoje na svim punktovima koje kontroliše kosovska policija, znači zastave, oznake Republike Kosovo biće sklonjene. Biće istaknute samo funkcionalne informacije, zaustavite se ovde i tako dalje", rekao je Dejan Pavićević.

Svaki dodatni napredak, a posebno onaj u vezi sa početkom primene sporazuma o prelazima, biće ključan element u raspravi o određivanju datuma za početak pregovora o članstvu sa Srbijom, koju će ministri spoljnih poslova imati 10. decembra.

U radnim telima Saveta ministara rad na tekstu zaključaka za Srbiju počeće krajem nedelje kada bude poznat ishod predstojeće runde dijaloga Beograda i Prištine.

2024 © - Vesti online