Nedelja 02.12.2012.
20:14 >> 22:55h
Beta

Slovenci izabrali Pahora za predsednika

Novi predsednik Slovenije: Borut Pahor

U prvoj izjavi u svom izbornom štabu novi predsednik je rekao da neće razočarati svoje birače i građane Slovenije.  U prvom krugu Pahor je osvojio 39,93 odsto glasova birača, Tirk 35,90 odsto.

Bivši slovenački premijer i novi predsednik Borut Pahor pozvao je na jedinstveno nacije, u prvom komentaru nakon što su izlazne ankete pokazale da je pobednik drugog kruga predsedničkih izbora, a njegov rival, aktuelni šef države Danilo Tirk, priznao je ubedljiv poraz.

Pahor je ponovio je svoju centralnu poruku o jedinstvu nacije u prvom komentaru nakon što su izlazne ankete pokazale da je on pobednik drugog kruga predsedničkih izbora. On je pobedu nazvao "samo početkom, početkom nečeg novog, nove nade i novog vremena".
 

- Neophodno nam je poverenje, uzajamno poštovanje, spremnost da čujemo druge. I nezavisno od toga kakve razlike mogu da budu među nama, ono što nas povezuje je jače od toga - rekao je Pahor.


Aktuelni šef države Danilo Tirk priznao je poraz u drugom krugu predsedničkih izbora, ali nije analizirao razloge zbog kojih su glasači dali ubedljivu pobedu Pahoru, javila je slovenačka agencija STA.


- Zahvaljujem svim glasačima koji su se danas odazvali, posebno onima koji su me podržali, ali njih je bilo veoma malo da dobijem drugi mandate - rekao je Tirk u prvoj izjavi nakon saopštavanja prvih neslužbenih rezultata, prema kojima je Pahor dobio oko 65 posto glasova.

Danila Tirka, kao nezavisnog kandidata, podržala je Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i Demokratska stranka penzionera (DeSUS), kao i nekoliko neparlamentarnih stranaka. Pahora, koji je bio zvanični stranački kandidat Socijalnih demokrata, podržala je Državljanska lista Gregora Viranta, aktuelnog predsednika slovenačkog parlamenta i nekoliko manjih stranaka.

Sloveniju danima potresaju protesti građana nezadovoljnih korupcijom u državnoj politici i službama. Demonstracije su organizovane putem društvene mreže Fejsbuk.

Na protestima u Mariboru u Ljubljani sukobili su demonstranati i policija. U tim sukobima povređeno je više lica i uhapšljeno nekoliko desetina huligana.

Pahor je ranije rekao da su protesti "signal nedostatka poverenja" građana u vladine institucije.

2024 © - Vesti online