Nedelja 02.12.2012.
21:35
Beta

Venčanjem protiv kletve Đavolje varoši

Đavolju varoš godišnje poseti na hiljade turista iz Srbije i okruženja

Stevovićeva je lokalnim medijima, koji su pratili venčanje, rekla da je na ideju o vjenčanju u Đavoljoj varoši došao njen suprug.

"Ispalo je zaista fantastično i drago mi je da smo razbili legendu o okamenjenim svatovima", dodala je ona. Nebojša je rekao da je pre mnogo godina rešio da prkosi legendi i da je vrebao priliku da to učini.

"Niko nikada nije dočekao noć u Đavoljoj varoši, a kamoli da se venčao u njoj. Ipak, verujem da ovo mesto zrači ljubavlju i da je idealna lokacija za započinjanje braka", naglasio je on.

Da bi sve bilo u duhu mistike i čarolije, Stevovićeva i Ralić su na venčanju bili obučeni u zelene šumske odore, a na glavama su imali vence od prirodnog cveća. Đavolja varoš, koja se nalazi na Uneskovoj Listi kandidata za sedam svetskih čuda prirode, nalazi se na jugu Srbije, 27 kilometara jugoistočno od Kuršumlije.

Prema jednoj od legendi, u Đavoljoj varoši su nekada davno živeli skromni i mirni ljudi, što je zasmetano đavolu koji im je spremio "đavoljsku vodu" da zaborave na svoje rodbinske veze, nakon čega su odlučili da venčaju brata i sestru. Kada su svatovi krenuli ka crkvi, Dobra vila je zamolila Boga da spreči rodoskrnavljenje, te je on okamenio i svatove i mladence.

Prema podacima Turističkog saveza Kurmušlije, Đavolju varoš godišnje poseti na hiljade turista iz Srbije i okruženja.

2024 © - Vesti online