Nedelja 02.12.2012.
03:42
Beta

Severna Koreja će da lansira raketu dugog dometa

Foto - arhiva: Prvi pokušaj lansiranja rakete dugog dometa u aprilu nije bio uspešan za Severnokorejance
 


UN je zabranila Severnoj Koreji da razvija nuklearni i raketni program.


Objava severnokorjeske svemirske agencije usledila je posle spekulacija van zemlje o pojačanim aktivnostima oko lansirnog terena na zapadnoj obali Severne Koreje uhvaćenim na satelitskim snimcima.
 

SAD: Provokacija!

Najava Severne Koreje da će uskoro ponovo pokušati lansiranje rakete sa satelitom za posmatranje Zemlje predstavlja pravi problem, ocenio je Stejt department.

"Lansiranje severnokorejskog satelita bio bi akt velike provokacije koji preti miru i bezbednosti u regionu", rekla je u saopštenju portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Raketa će biti lansirana između 10. i 22 decembra. Očekuje se da će taj potez pogoršati već zategnute odnoste sa Seulom i Vašingtonom, u trenutku kada se SAD sprema za početak drugog mandata predsedniku Baraku Obami, a Južna Koreja odrzave svoje predsedničke izbore 19. decembra.


Ovo će biti drugi pokušaj lansiranja rakete od kada je na čelo države došao Kim Džon Un, koji je preuzeo vođstvo zemlje posle smrti oca Kim Džong Ila pre skoro godinu dana.


Portparol severnokorejskog Komitata za svemirsku tehnologiju rekao je da su naučnici analizirali greške napravljene tokom neuspelog pokušaja u aprilu i da su poboljšali preciznost rakete Unha i satelita Kvangmiongsong, prenela je korejska novinska agencija KCNA.

2024 © - Vesti online