Petak 30.11.2012.
13:53
Beta

Generali oslobođeni, a broj ubijenih Srba u Oluji raste

Kolona Srba koji beže iz Hrvatske za vreme rata
 

"Ekshumirani su posmrtni ostaci 31 lica, uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize. Ekshumacija, koju su obavili nadležni organi Republike Hrvatske, trajala je tri dana", navodi se u saopštenju.

Sve o akciji Oluja pročitajte ovde

Utvrđeno je da je s te lokacije ranije eksumirano 13 osoba prema pojedinačnim zahtevima porodica koje su stradale u istim okolnostima, a čiji su identiteti bili poznati porodicama.

Ekshumaciji su prisustvovali predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i ambasador Srbije u Zagrebu Stanimir Vukićević. Ekshumacijom na gradskom groblju Sveta Mara u Šibenku, nastavlja se istraživanje grobnica u severnoj Dalmaciji u kojima su pokopane žrtave stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" iz 1995.
godine.

Taj proces je počeo 2001. godine ekshumacijama na gradskom groblju u Kninu gde su do sada izvađeni posmrtni ostaci 301 žrtve, a identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 250 osoba.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online