Petak 30.11.2012.
13:45
tportal

Evropi preti najgora zima u poslednjih 100 godina?

Foto: Ilustracija
 

Moskva je osvanula pod snežnim pokrivačem od 16 centimetara, što je dvostruko više od proseka za ovo doba godine, a očekuje se da će ovo biti 'najsnežnija' zima u 50 godina, prenosi Reuters.

Prve ovogodišnje snežne padavine prouzrokovale su masovne prometne blokade širom Moskve i rezultirale kašnjenjima niza letova iz ruske prestonice. Meteorolozi prognoziraju da bi do vikenda visina snega mogla da dostigne pola metra.

Britanija: Poplave i ledeni okovi

Lokalne vlasti u Velikoj Britaniji spremaju se za nadolazeći talas hladnoće u moguće najhladnijoj zimi u poslednjih sto godina. Temperature ispod nule i snežne padavine stižu netom nakon što su obilne kiše devastirale velika područja ostrvske države, javlja Telegraph.

Temperature u Škotskoj spustile su se na -7,5 Celzijevih stupnjeva, a u visinskim predelima očekuju se kiša i sneg, upozorio je Britanski meteorološki zavod. Očekuje se smrzavanje mnogih poplavljenih urbanih područja i raskrsnica, što će predstavljati novu veliku opasnost za vozače i pešake i potencijalnu štetu od više miliona funti.

Sneg koji se očekuje u delovima Velike Britanije do petka mogao bi da prouzrokuje i haos u železničkom prometu, svega nekoliko dana nakon što su zbog poplava mnoge linije otkazane, a putnici su bili izloženi višesatnim kašnjenjima.

Nadolazeći hladni talas mogao bi da označi početak ledene zime. Predviđa se da bi temperature već u decembru i u januaru mogle da padnu i do -20.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi ulice mogle da popucaju pošto se naplavljena voda smrzne u pukotinama. Poplave se smanjuju na severu Valesa i na jugozapadu Engleske, ali vodostaj reka i dalje raste na severu Jorkšira i u slivu Temze.

2024 © - Vesti online