Petak 30.11.2012.
04:06
Beta

Palestina dobila status države posmatrača

Slavlje u Palestini posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
 

Za rezoluciju koja predviđa da status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji bude unapređen sa "entiteta" na "državu nečlanicu posmatrača" glasalo je 138, protiv je bilo devet, uzdržana 41 članica.

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da se glasanjem "traži izdavanje krštenice Palestine". Abas je rekao da je glasanje poslednja šansa da se sačuva rešenje o dve države. Palestinska zastava je ubrzo raširena po podu iza delegacije te zemlje u Generalnoj skupštini.

Jeremić pozvao na mir

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić je uoči glasanja pozvao sve pristune, posebno "svoje drage prijatelje iz Palestine i Izraela", da rade na uspostavljanju mira, da pregovaraju u dobroj veri i da na kraju uspešno postignu istorijski sporazum.
"Ne sumnjam da će istorija suditi o ovom danu kao veoma značajnom, ali da li će se smatrati korakom u pravom smeru na putu ka miru zavisiće od toga kako ćemo se ponašati nakon toga", rekao je Jeremić.

Ovu odluku Generalne skupštine UN kritikovale su Sjedinjene Američke Države i Izrael. "Današnja nesrećna i kontraproduktivna rezolucija postavlja dalje prepreke na putu mira", izjavila je američka ambasadroka u UN Suzan Rajs.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je uverenje da "jedino kroz direktne pregovore dve strane Palestinci i Izraelci mogu postići mir koji svi zaslužuju".

Klintonova je istakla da rešenje o dve države za dva naroda može da osigura da suverena nezavisna Palestina živi u miru i bezbednosti pored jevrejskog demokratskog Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je govor palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Generalnoj skupštini nazvao "klevetničkim i otrovnim" i "punim neistinite propagande" protiv Izraela.

Netanjahu je posle glasanja rekao da su usvajanjem rezolucije prekršeni raniji sporazumi između Izraela i Palestinaca i da će Izrael delovati u skladu s tim.

2024 © - Vesti online