Petak 30.11.2012.
01:05
B. Đokić - Vesti

Dijasporo, prijavi prevaru!

Specijalci uhvatili 18 osumnjičenih
 

To je posledica akcije SBPOK-a u kojoj je uhapšeno 18 prevaranata koji su na nameštenim kvizovima i nagradnim igrama godinama varali građane i tako ukrali oko 35 miliona evra.


Građani koji su oštećeni treba da dostave fotokopije uvećanih telefonskih računa, kao i podatke kada i koje brojeve telefona ovih radio i TV stanica su pozvali a da pri tom nisu bili uključeni u program. Kako saznajemo u policiji, od imovine zaplenjene od ovih prevaranata biće makar delimično nadoknađena šteta koju su građani pretrpeli.

Iza brave i direktori

To su u najvećem broju dijasporci, koji su bili glavna meta ove kriminalne grupe.
- Kad bi se neko javio u program, što duže su ga držali na liniji. Pozivi na specijalne telefonske brojeve tarifiraju se višestruko skuplje od uobičajenih, pa su tako hteli da naplate što više.

Prevaranti su znali odakle dolaze pozivi. Zato su svakoga ko je zvao iz inostranstva zamajavali i držali po pola sata na čekanju, dok su se impulsi nagomilavali - kažu za "Vesti" u srpskoj policiji.

Uputstvo za varanje

Šema prevare bila je razrađena do najsitnijih detalja, rezultat je dosadašnjeg toka istrage. Od firme Fonlider, čiji su direktori Rade Jovičić i Radivoje Pušonja, prevaranti su zakupili brojeve telefona sa dodatom vrednošću, kao što su 0900800102 ili 094880701. Te brojeve su Dušan Morača, direktor TV Duga i Zoran Majdak, vlasnik nelegalnog Narodnog radija, koristili za prevare.


Kao što smo pisali, njihovi saučesnici javljali su se u program i predstavljali kao obični gledaoci, često iz dijaspore. Saučesnici su trošili vreme i davali netačne odgovore na pitanja iz kviza, čime su davali lažnu nadu građanima da će da dođu na red i sa tačnim odgovorom osvoje nagradu. Međutim, niko od 163.000 prevarenih samo u Srbiji nikada nije osvojio nagradu.
 

Gradili imperiju na pljački

Novac stečen prevarama pripadnici grupe su koristili za ulaganje u nekretnine i građevinsko zemljište. Tako su u Batajničkom putu bb u Zemunu kupili zemljište i izgradili poslovni prostor od 1.500 kvadratnih metara. Takođe, novac su koristili za kupovinu automobila, opremanje poslovnih i stambenih prostora, putovanja u inostranstvo i luksuzan život.


Vidovnjaci saučesnici

Policija tvrdi i da je ova grupa osmislila i prevaru u delu programa zasnovanom na okultizmu, paranormalnim pojavama, proricanju sudbine, tumačenju horoskopa i astrologiji. Kod gledalaca je stvarana lažna sliku da vidovnjak pogađa detalje iz života lažnog gledaoca koji bi se javio u program. Reč je o prevarantu koji je tako navodio građane da se javljaju na skupe linije.

2024 © - Vesti online