Sreda 28.10.2009.
00:39
Tanjug

Keri: Nema novih vojnika za Avganistan

Na skupu održanom u uglednom privatnom Savetu za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu, senator Keri je pohvalio preispitivanje američke strategije u Avganistanu od strane administracije predsednika Obame, preneo je Glas Amerike.
Keri je rekao da su SAD morale da preduzmu vojnu akciju posle terorističkih napada 11. septembra 2001.


"Dobro znamo zbog čega smo preduzeli invaziju Avganistana. U tome nismo pogrešili. Ali, sada treba da se opredelimo za dalje mudre korake da ne bi niko mogao da pokreće pitanje da li smo učinili grešku“, rekao je Keri.


U Avganstanu je stacioniran kontigent od 68.000 američkih i 40.000 vojnika NATO-a i drugih savezničkih zemalja.

Glavnokomandujući američkih i snaga NATO-a, general Stenli Mekristal zatražio je dodatnih 40.000 američkih vojnika, što Keri smatra preterano visokim brojem.
„Posle razgovora sa generalom Mekristalom, kojem zahvaljujem na vremenu koje mi je posvetio dok sam bio u Avganistanu, kao i telefonskih razgovora sa njim otkako sam se vratio, došao sam do uverenja da on razume potrebu preduzimanja mudre antiterorističke operacije na ograničenom geografskom području. Međutim, smatram da je njegov sadašnji program prebrz i da ide suviše daleko“, ocenio je Keri.


Smatra se da je Keri, koji je nedavno obišao Avganistan i Pakistan, imao ključnu ulogu u pristanku avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da učestvuje u drugoj rundi predsedničkih izbora, posle prvog kruga u kojem su zabeleženi masovno lažiranje glasova i korupcija.
Keri je preporučio ubrzanu obuku i nadzor nove avganistanske nacionalne vojske i policije, koji bi štitili zemlju. On je takođe rekao da treba suzbijati korupciju kako bi partneri SAD bili pošteni lokalni lideri, koji bi radili u interesu naroda i time obnovili poverenje u avganistansku vladu.


Prema njegovim rečima, kamen temeljac američke strategije treba da bude prenošenje odgovornosti na avganistanski narod.


Keri je, međutim, upozorio da bi brzo američko povlačenje moglo da podstakne građanski rat u Avganistanu. On je isključio kontraterorističku operaciju ograničenog dometa kao alternativu tekućoj široj savezničkoj vojnoj akciji u Avganistanu.

2024 © - Vesti online