Četvrtak 29.11.2012.
16:41
Vestionline, B92

FIA: Fetel preticao legalno, titula regularna!

FIA: Sve čisto - Fetel šampion

FIA je objavila da ne postoji slučaj ilegalnog preticanja Žan-Erika Vernja od strane Fetela u četvrtom krugu trke na stazi "Interlagos“, pošto je na tom delu staze to bilo dozvoljeno, jer su bile istaknute zelene zastavice.

Fetel je u nedelju postao najmlađi trostruki šampion u istoriji Formule 1, pošto je kroz cilj prošao kao šesti i to posle pada na samo začelje u prvom krugu, posle kontakta sa Brunom Senom. Fetelov jedini konkurent u borbi za titulu Fernando Alonso završio je trku na drugoj poziciji, zbog čega je na kraju imao tri boda manje od mladog Nemca.

Ipak, uprkos objašnjenju koje je stiglo iz FIA, Ferari je, iako je najavio da se neće žaliti, zvanično zatražio objašnjenje situacije. Iako je FIA već sve pojasnila, ona mora da odgovori na zahtev italijanskog tima.

Ferari, inače, ima do petka rok da uloži žalbu na rezultate trke, a samim tim i šampionata, ali je posle pojašnjenja FIA izvesno da ona ne bi promenila ishod šampionata.

Izvori u FIA potvrdili su da su žute zastavice u trenutku kada je Fetel krenuo da pretiče Vernijea bile istaknute pred treću krivinu, na redarskom mestu tri i 150 metara pre četvrte krivine, gde je bilo istaknuto zeleno svetlo. Pošto se redarsko mesto nalazi između, u tom krugu je redar mahao zelenom zastavicom.

U pravilima FIA za Veliku nagradu Brazila stoji da ukoliko je zelena zastavica istaknuta pre zelenog svetla, kao što je slučaj bio kod Fetelovog preticanja, računa se prva signalizacija. To ujedno znači da za FIA nema sumnje da je obilaženje bilo legalno, zbog čega kontrola trke nije bila obaveštena o mogućem prestupu.

Vladajuće telo Formule 1 je, takođe, istaklo da nikada zvanično ne komentariše odluke stjuarta koji su određeni za trke.

2024 © - Vesti online