Četvrtak 29.11.2012.
16:16
Beta

Evropa - Unija bez komentara o...

Evropa samo posmatra šta se dešava na Balkanu
 

Evropska unija je stavila do znanja da ne želi da komentariše današnju odluku Haškog tribunala da Ramušu Haradinaju i još dvojici pripadnika OVK ukine presude za zločine nad Srbima i nealbanskim življem. Na pitanje novinara da li Evropska komisija (EK) smatra da bi izgledi za pomirenje u regionu mogli biti dovedeni u pitanje zbog oslobađanja Haradinaja i nedavne odluke Haškog suda da takođe oslobodi krivice Anta Gotovinu i Mladena Markača, Peter Stano je odgovorio da je "EK primila na znanje odluku Haškog suda".

Ali, kako je rekao, predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea, "EK ne daje osvrte na odluke Haškog suda, jer je to nezavisna institucija".

Na pitanje da li u EU smatraju da ozbiljno uznemirenje u javnosti, političkim i krugovima vlasti u Srbiji zbog odluka Haškog suda može dovesti do poremećaja u dijalogu Beograd-Priština, evropski diplomatski zvaničnici su ocenili da "to ne bi bilo ni u čijem interesu".

Oni su dodali da se, "kad je reč o pravilima zapadne demokratije, mora poštovati nezavisnost sudova, makar oni donosili i odluke suprotne optužnici zbog nedostatka dokaza".

A, kako su ukazali, i u političkim i vladajućim krugovima u Srbiji je vidljivo da postoji opredeljenje da se, uprkos svemu, nastavi dijalog s Prištinom i ojačaju izgledi Srbije da dobije datum pregovora o članstvu s EU.


Stano danas nije imao komentar ni o izjavi albanskog premijera Saljija Beriše da se albanske teritorije prostiru od severa Grčke do juga Srbije i od Skoplja do Podgorice.

On je rekao da "Evropska komisija ne daje osvrte na izjave političara i predstavnika pojedinih zemalja". On je, međutim, istakao da želi da naglasi kako je "za svaku zemlju i svakog političara jako važno da zna koliko je značajno da daje izjave koje idu u prilog saradnji sa susedima, a ne suprotno".

Predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea time je odgovorio na pitanje novinara kako se gleda na "zapaljiv govor" Saljija Beriše koji je, na proslavi stote godišnjice Albanije, rekao da se albanske teritorije prostiru od Preveze na severu Grčke do Preševa, na jugu Srbije, kao i od Skoplja do Podgorice.

Grčki ministar inostranih poslova Dimitris Avramopulos je otkazao posetu Albaniji zbog izjava Beriše. Zvanična Atina ocenila je da je albanski premijer zagovarao stvaranje "Velike Albanije" koja bi obuhvatila i neke grčke teritorije. Ministarstvo inostranih poslova u Atini je saopštilo da izjave Beriše "ne doprinose stvaranju atmosfere prijateljstva, poverenja i dobrosusedstva".

Berišin predstavnik za štampu u Tirani je na to saopštio da je albanski premijer u izjavi dao samo "istorijski pogled", a da Albanija nema nikakvih teritorijalnih težnji prema Grčkoj.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je takođe otkazao posetu Tirani povodom proslave stote godišnjice Albanije. Predsednici Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Mađarske su prisustvovali ovoj proslavi u Albaniji.

Hašim Tači zahvalio je 25. novembra u Skoplju, na obeležavanju 100. godišnjice albanske državnosti, borcima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na njihovom doprinosu za slobodu Albanaca na Kosovu i u Makedoniji.

"Čudo se dogodilo voljom Albanaca koji su stvorili OVK i uspeli da odstrane Srbiju sa Kosova, pa je zato sada Kosovo slobodno i suvereno. OVK je čudo volje Albanaca gdegod da se oni nalaze - u Makedoniji, Albaniji, dijaspori, Albanci su zajedno", rekao je Tači.

Na svečanosti su su počasni gosti, pored Tačija, bili i premijer Albanije Salji Beriša, lider Socijalističkog pokreta Albanije Iljir Meta i zamenik premijera Kosova, Bedžet Pacoli.

Albanski premijer je istakao da "Albanci danas zajedno slave u Skoplju, Prištini i Tirani". Domaćin svečanosti bio je Ali Ahmeti, presednik Demokratske Unije za integracije, koja je deo makedonske Vlade, a u ime ove partije makedonski vicepremijer Musa Džaferi izjavio je da su Skoplje, Tirana i Priština jedno.

2021 © - Vesti online