Četvrtak 29.11.2012.
12:25 >> 16:18h
Beta

Nikolić: Hag postoji da bi sudio Srbima

Ni međunarodnog prava, ni pravde: Tomislav Nikolić
 

"Ovo je čas kad iz Haškog tribunala treba da izađu svi Srbi, jer ako Oluja nije bila zločin, ako Haradinaj nije počinio zločin, gde će naći zločin kod političara, komandanata vojski, policije. Očekujem puštanje svih Srba koji se nalaze u Haškom tribunalu", rekao je danas Nikolić novinarima.

"Svi smo predosećali da će Haški tribunal nastaviti ono što je započeo, i da li smo mi u pravu kada kazemo da to nije pravičan sud i da je njegovo konstituisanje imalo za cilj da Srbe kao narod i sve srpske države osudi na večito savijanje glave pred zločinima", rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da se ne može desiti da narodi ratuju između sebe, a da samo jedan narod nije u pravu, i bude osuđen za sve. Nikolić je kazao da će oslobađanje Haradinaja izazvati velike posledice na proces pomirenja među narodima u regionu.

"Posle svega se ne može dogoditi da nastavimo održavanje odnosa sa svojim susedima kakve smo imali do sada, i ako je neko hteo da nas posvađa našao je pravi način. Uopšte se ne osećam posramljeno kada sednem da razgovaram sa predsednicima drugih država, čiji nijedan pripadnik nije osuđen u Hagu, a posebno nije osuđen za zločin nad bilo kojim Srbinom", izjavio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, za to očigledno postoje razlozi.

"Hrvatskoj treba omogućiti da čista uđe u Evropsku uniju, da vodi svoj proces protiv Srbije i srpskog naroda, a privremenim institucijama u Prištini omogućiti da sa Srbijom razgovaraju kao država sa državom, kao potpuno čisti, nastali na volji naroda, a ne na zločinima", kazao je Nikolić.

"Imao sam veliku ideju da direktno učestvujem u pomirenju svih naroda što je započelo sa Makedonijom i Mađarskom, ali sad će to stati samo zbog toga što oni koji nas ubeđuju da treba da sarađujemo i živimo u miru, u stvari čine sve da se ne pomirimo", naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je najavio da će na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Haškog tribunala u decembru govoriti prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kao i da će on kao predsednik Republike Srbije govoriti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"U ime svog naroda moraću da kažem sve ono što i vi mislite o Haškom tribunalu, međunarodnoj pravdi i odnosima među narodima", rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online