Četvrtak 29.11.2012.
11:49
Večernje novosti

Mađarska: Traži se prebrojavanje i popis Jevreja

Jevreji se ponovo osećaju kao za vreme Drugog svetskog rata
 

"Krajnje je vreme da se proceni koliko poslanika i članova vlade je jevrejskog porekla i da li oni predstavljaju određeni rizik po nacionalnu bezbednost Mađarske", rekao je Đenđeši na sednici Parlamenta, što je prouzrokovalo gnev jevrejske zajednice u Mađarskoj, koja ima 80.000 ljudi.

Đeneši je najpre kritikovao zvaničnike što nisu držali stranu Palestincima tokom nedavnog sukoba u Gazi, insistirajući da je Izrael pretnja po svetski mir i tvrdi da njegovi komenatri o popisu Jevreja nisu dobro shvaćeni jer je mislio na građane sa dvojnim mađarsko-izraelskim pasošima čiju je lojalnost hteo da ispita. Odbio je da podnese ostavku zbog "inicijative" i na Jobikovom sajtu se izvinio jevrejskim sunarodnicima.

Njegove reči su, međutim, izvele stotine demonstranata ispred Parlamenta, među kojima su mnogi imali neku vrstu žute zvezde kakvom su Jevreji označavani tokom Drugog svetskog rata.

Mađarska vlada je osudila Đenešijev istup. Međutim, Centar "Simon Vizental" u Jerusalimu smatra da je reakcija vlasti, 16 sati posle događaja, zakasnila. Direktor Centra Efraim Zurof naveo je da nedostatak jasnog pritiska na Đenđešija da podnese ostavku na mesto poslanika ukazuje na širenje antisemitizma u Mađarskoj. Prema podacima memorijalnog centra u Budimpešti, u Holokaustu je ubijeno oko 500.000 do 600.000 mađarskih Jevreja.

2024 © - Vesti online