Četvrtak 29.11.2012.
10:38 >> 13:59h
Beta

Priština: Vatromet, suze i pucnji za Haradinaja

 

Pred velikim ekranom na Trgu Majke Tereze u centru grada nekoliko stotina građana, među kojima najviši zvaničnici Alijanse za budućnost Kosova, pratili su izveštaj iz Haga.

Otac Ramuša Haradinaja srećan zbog oslobađanja sina

Otac haškog optuženika Ramuša Haradinaja, Iljmi, rekao je danas da je oslobađajuća presuda njegovom sinu pobeda za Kosovo i za Oslobodilačku vojsku Kosova.

Iljmi Haradinaj je izjavu dao u rodnom selu Ramuša Haradinaja Glođane, opština Dečane, u kući prepunoj rodbine i ljudi koji su pratili izricanje presude u Haškom tribunalu.

"Još jednom je potvrđena čistota borbe Oslobodilačke vojske Kosova", rekao je Iljmi Haradinaj.

Priština: OVK se borila za slobodu


Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo da je haški Tribunal dokazao da borba OVK nije bila udruženi zločinački poduhvat, već borba za slobodu.

 

"Kosovo poštuje sve žrtve ali je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju dokazao da rat OVK za oslobođenje Kosova nije bio 'udruženi zločinački poduhvat', već borba za slobodu, objavilo je Ministarstvo na svom tviter-nalogu nakon izricanja oslobađajuće presude Ramušsu Haradinaju u haškom Tribunalu.

U Prištini se i očekivalo da će presuda biti oslobađajuća.

Na vidnim mestima u centru grada su već danima panoi na kojima se građani pozivaju da učestvuju u dočeku Haradinaja. Radio-televizija Kosovo već tri dana emituje spotove iste sadržine.

Tribunal je jutros, po drugi put, oslobodio bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine.

Zajedno sa Haradinajem, tadašnjim zapovednikom albanske paravojske u području Dečana, oslobođeni su i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike rekao je da je utvrđeno da "ne postoje verodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici".

2024 © - Vesti online