Četvrtak 29.11.2012.
01:39
Blic

Ceo region strepi od "velike Albanije"

Albanske pretenzije: Mapa "velike Albanije"

Na dan kada se u Tirani veoma pompezno, uz prisustvo brojnih zvaničnika iz inostranstva, proslavlja stogodišnjica nezavisnosti Albanije, o tome koliko je realno stvaranje velike albanske države mišljenja su podeljena.


Strah preovladava kod Srba na Kosovu, nada kod većine Albanaca, dok istoričari i poznavaoci prilika ističu da projekat velike Albanije nije izvestan, bar zasad.


Oliver Ivanović ističe da spremnost dvojice premijera, Beriše i Tačija, da dođu u Skoplje gde Albanci čine potencijal za političke procese pokazuje da ideja velike Albanije nikada nije prestala da postoji. On ističe i da se ona uvek javi u specifičnim, kritičnim situacijama, poput sadašnje ekonomske i socijalne krize, i da tako dobija na značaju.

Pročitajte još:

* Balkanski Beneluks - mala vrata za Veliku Albaniju

* Projekat "velika Albanija"

"Velika Albanija se ne može stvoriti bez rata, sasvim sigurno. I Grčka, i Makedonija i Srbija i Crna Gora moraju da reaguju na poslednja dešavanja. Ove ambicije Albanaca svakako bi ponovo mogle da pokrenu novi ciklus i težnje nekih drugih nacija da šire svoje teritorije, a sve to povećava tenzije", ističe Ivanović za Blic.

U Velikom Trnovcu otvoren je muzej vođi paravojne OVPBM Ridvanu Ćazimiju, poznatijem kao komandant Leši, kojem je ranije postavljeno obeležje koje su podigli Albanci uz pomoć donacija iz inostranstva. Na pitanje zašto međunarodna zajednica ne reaguje, on kaže:

"Srbija nema snage da spreči stvarenja velike Albanije"

"Ako bi stvaranje velike Albanije podrazumevalo ujedinjenje Albanije i Kosova, onda bi to moglo da prođe i bez rata. Srbija nema snagu to da spreči, ali verujem da SAD to neće sada podržati. Ni Makedonija ne bi mogla da se odbrani, ali je zaštićena od Amerikanaca. Što se tiče južnog Epira, gde su Grci većina - sasvim je sigurno da bi oni išli u rat, i to mnogo ozbiljnije od režima Slobodana Miloševića", objašnjava Čedomir Antić.

"Niko to ne smatra kao ozbiljnu pretnju, potcenjuju albanski faktor i na kraju okupirani su svojim problemima.


Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković primećuje da se već dva dana oseća veoma loše kada je po izlasku iz enklave zaslepi crveno-crna boja albanskih zastava, kojih, kako kaže, nikada nije bilo više.


"Projekat velike Albanije uveliko se realizuje i mislim da ova proslava polako ali sigurno identifikuje Albance kao budući problem Balkana, a tu ulogu preuzimaju od Srbije. Međunarodna zajednica sve prati i očekujem da uskoro primeni nešto kako bi skrenula pažnju Albancima da ne kreću tim putem", navodi ona.


Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević razume potrebu Albanaca da se ujedine i ističe da je priča o granicama završena.


"Da li će se ujediniti, ne zavisi samo od njih. Srbija nije spremna da ustupi deo svoje teritorije, a gotovo sam siguran da nisu ni Makedonija ni Crna Gora, a posebno ne Grčka", kaže Pavićević, uz ocenu da su izjave albanskih zvaničnika neodmerene.

Spahiu: Samo demagogija

Politički analitičar s Kosova Nedžmedin Spahiu kaže da nikakav novi projekat nije realan i da su za tu ideju mnogo više zagrejani Albanci s Kosova nego oni u Albaniji.
"Više je reč o demagogiji i inatu nego o nečemu realnom", navodi Spahiu.

 Proslava stogodišnjice nezavisnosti Albanije i dolazak Beriše i Tačija u Skoplje.
Na zgradama lokalnih parlamenata na jugu Srbije, uz srpske su juče bile istaknute i albanske zastave.


Izjava Salija Beriše da je “ideja o etničkoj Albaniji rođena na Kosovu” i da je “cilj Albanaca ujedinjenje nacije”.


Svi albanski lideri u velikoj delegaciji, na poziv predsednika Bujara Nišanija i premijera Salija Beriše, putuju u Tiranu na veliki miting, gde je danas centralna svečanost.

Da Srbija ne treba da strahuje od velike Albanije već treba da strepi od svoje neodgovornosti i nejedinstva, zbog čega joj je oteto KiM, smatra istoričar Čedomir Antić.

Albanci u Makedoniji pompezno proslavili nacionalni praznik
 


"Oni koji bi trebalo da strepe jesu Crna Gora i Makedonija, države koje su priznale nezavisno Kosovo. Takođe, treba da strepe Vašington i Berlin, koji posle tri bombardovanja Srba devedesetih nisu doživeli da Srbi odu u njihovu zemlju kao teroristi, dok su Albanci s Kosova odlazili", ističe Antić. On kaže i da je problem u tome što bi stvaranje velike albanske države trebalo da obuhvati i teritorije gde su Srbi većinsko stanovništvo i gde su istorijski ukorenjeni.

2024 © - Vesti online