Sreda 28.11.2012.
15:52
Beta

Japanci donirali mamografe, ministarka ne zna šta će s njima?

 Šteta što je prošao veliki vremenski rok, a da edukacija kadra i organizacija zdrastvenih ustanova nije obezbedila pokrivanje svega toga
 

Ministarka je najavila da će sa japanskim ambasadorom i donatorima uskoro razgovarati o problemu sa poklonjenim mamografima koji se u Srbiji ne koriste jer nema obučenog kadra.

Pregled mamografom traje od 15 do 30 minuta

U Srbiji svake godine od karcinoma dojke oboli oko 4.000 žena, a 1.600 njih umre, ali i pored ovih alarmantnih podataka u našoj zemlji još ne postoje organizovani preventivni pregledi sa ciljem ranog otkrivanja oboljenja.

Đukić Dejanović je novinarima u Novom Sadu rekla da je osnovni problem u tome što je oko 30 mamografa japanaskih donatora podeljeno zdravstvenim ustanovama koje nemaju obučene radiologe i zato njihova iskorišćenost nije potpuna.

"Najozbiljnije radimo na tome da obezbedimo brzu edukaciju svih radiologa koji mogu raditi skrininge. Mi skrininge kod raka dojke ne radimo u dovoljnoj meri u Srbiji i neophodno je da oni budu neuporedivo češći, kod praktično svih žena", rekla je ona.

Još pre nekoliko godina stručnjaci Ministarstva zdravlja najavljivali su da je njihov cilj da svaka žena u Srbiji starosti između 45 i 70 godina, a ima ih 1,3 miliona, bude pregledana mamografski jednom u dve godine. Do toga još nije došlo.

Precizirala je da je ovaj problem najizraženiji u malim sredinama, gde osoblje ne zna da radi skrininge na mamografima, zbog čega nisu svi mamomgrafi u funkciji.

"Sa japanskim ambasadorom i donatorima imaćemo ovih dana konkretne razgovore, ali je šteta što je prošao veliki vremenski rok, a da edukacija kadra i organizacija zdrastvenih ustanova nije obezbedila pokrivanje svega toga", rekla je Đukić Dejanović.

Iz Japana je u Srbiju stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa, radi unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i sprovođenja Nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija stručnjaka iz Srbije u Japanu.

2024 © - Vesti online