Sreda 28.11.2012.
13:15
Mondo

Vuk ode u penziju da piše knjige?

Ovo nije prvi put da Vuk Drašković razmišlja o povlačenju
 

Kako piše "Alo" posle 22 godine bavljenja politikom Vuk Drašković je odlučio da se u potpunosti posveti književnosti, a već je odredio i naslednika u stranci.

I mada bi mnogi pomislili da je to Aleksandar Jugović, a neki bi glasali i za Danu Drašković, sam Vuk je odabrao Aleksandra Čotrića.

Kako prenosi "Alo" reči neimenovanog sagovornika iz stranke, kao i Boris Tadić, Vuk će biti počasni predsednik SPO.

"Vuk je svojim najbližim saradnicima saopštio da će ubuduće da bude počasni predsednik. Dao je zadatak članovima Statutarne komisije da pripreme izmene Statuta. Prema Vukovom planu sve ovo bi trebalo da se ostvari na Glavnom odboru stranke u januaru", tvrdi sagovornik "Alo".

List navodi i da se Aleksandar Jugović "razbesneo" jer nije on izabran za naslednika. Ovaj poslanik SPO u Skupštini Srbije za list je demantovao da se Drašković povlači:

"Te priče su podmetačine neverovatnih razmera. Na nesreću DB-a Vuk se neće povući dok se ne privedu pravdi ubice iz službi bezbednosti i dok se ne otvore tajni dosijei", tvrdi Jugović.

Kandidat za naslednika Aleksandar Čotrić nije ni potvrdio ni demantovao ova saznanja.

"Ako do toga uopšte dođe, o tome će odlučivati organi stranke", kratko je rekao Čotrić, aforističar i dugogodišnji polsanik u Skupštini Srbije.

Ovo nije prvi put da Vuk Drašković razmišlja o povlačenju. Posle izbornih neuspeha 2000. i 2007. godine on je povlačenje javno obećavao, ali je ipak ostao d avodi stranku koja je od tada sve slabija i slabija. Saznanja lista "Alo" o definitivnoj političkoj penziji juče nije želeo da komentariše.

Politička karijera Vuka Draškovića počinje 1989. godine kada je sa Mirkom Jovićem osnovao Srpsku narodnu obnovu- prvu nacionalnu stranku u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, uskoro će se Drašković sa Vojislavom Šešeljem odvojiti od Jovića i osnovati 1990. godine SPO. Šešelj tu nije dugo izdržao i osniva prvo Srpski četnički pokret, a potom i Srpsku radikalnu stranku.

Zbog aktivnog mitnigašenja tokom devedesetih godina Vuk Drašković je poznat i kao "kralj trgova", a najupečatljiviju ulogu je odigrao 1991. godine na demonstracijama 9. marta. U oktobarskim promenama 2000. godine, Draškovićev SPO nije želeo da učestvuje.

2024 © - Vesti online