Sreda 28.11.2012.
14:34
Srna

Skoplje: Albanski đaci pretukli Makedonce

Rastu tenzije između Makedonaca i Albanaca uoči albanskog praznika
 

Tuču je započela grupa albanskih učenika iz za sada nepoznatih razloga. U ovoj skopskoj školi je početkom godine u tuči izboden nožem jedan profesor, a više učenika je zadobilo fizičke povrede.

Posle tog incidenta desilo se više sukoba učenika makedonske i albanske nacionalnosti, a mladići su se tukli i u autobusima gradskog saobraćaja koristeći hladno oružje.

Pre nekoliko dana u Skoplju je skinuta i zapaljena makedonska zastava, a nekoliko sati kasnije grupa Albanaca pretukla je makedonsku decu.

Zbog svih ovih incidenata, koji su učestali uoči obeležavanja 100-godišnjice proglašena nezavisnosti Albanije, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je poziv albanskog predsednika Bujara Nišanija da učestvuje na današnjoj proslavi albanske nezavisnosti.

Pored napada na Makednoce, razlog odbijanja poziva su i poslednji incidenti u Albaniji, koji su se dogodili tokom posete makedonskog premijera Nikole Gruevskog Tirani. Tada je automobil Gruevskog gađan jajima, a makedonska zastava je zapaljena.

Makedonsku delegaciju na današnjoj proslavi u Tirani predvodiće makedonski ministar odbrane Fatmir Besimi - Albanac. U paradi pripadnika vojske i bezbednosnih snaga Albanije u Tirani marširaće i trojica oficira makedonske vojske, od kojih će jedan nositi zastavu Makedonije, saopštilo je makedonsko Ministarstvo odbrane.

"Ova aktivnost je u duhu dobrosusedstva i prijateljskih odnosa, kao i zajedničkog poštovanja i razumevanja kao vrednosti NATO-a", ističe se u saopštenju.

2024 © - Vesti online