Sreda 28.11.2012.
10:06
Srna

"Ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova je politički kuriozitet"

Srpske svetinje na Kosmetu neprestano na meti vandala: Vitalij Čurkin
 

"Niko nema pravo da donosi odluke umesto Saveta bezbednosti UN", rekao je Čurkin na sednici o Kosovu. On je ukazao na potrebu striktnog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i podsetio da je zbog njenog kršenja 2008. godine jednostrano proglašena kosovska nezavisnost, kao i da je formirana Međunarodna upravljačka grupa.

Čurkin je pozvao NATO da "bude svestan mogućih posledica predaje odgovornosti organima bezbednosti Kosova za pravoslavne svetinje koje se nalaze na teritoriji pokrajine".

Ruski diplomata je još jednom ukazao na žalosno stanje crkava i manastira na Kosovu, koji su mnogo puta bili meta vandalizma, a kosovski Albanci su napadali sveštena lica, prenosi "Glas Rusije".

Čurkin je konstatovao da u cjelini situacija na Kosovu "ostaje veoma napeta".

On je podsetio na poslednje incidente, na pucnjavu 19. novembra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Stiče se utisak da kosovski Albanci rade na promeni etničke strukture stanovništva grada, na istiskivanju Srba iz severnog dijela Kosovske Mitrovice. Posledice toga mogu biti nepredvidive", upozorio je Čurkin.

On je naveo da dodatne tenzije donose pokušaji Prištine da kontroliše kosovske oblasti u kojima žive Srbi. Predstavnik Rusije je ukazao i na odluku kosovskih vlasti da otvore administrativnu kancelariju kosovske Vlade u severnom delu Mitrovice koja "provocira nove incidente".

Donošenje bilo kakvih odluka za mesta u kojima je stanovništvo mešovito "mora uzeti u obzir želje Srba", naglasio je on i dodao da je dijalog nezamenjiv instrument rešavanja problema u pokrajini, pa i u Kosovskoj Mitrovici.

Čurkin je govorio na sednici Saveta bezbednosti na kojoj je predstavljen poslednji tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online