Četvrtak 29.11.2012.
01:04
D. N. Petrović, J. L. Petković - Vesti

Granica niče, Sever vri

Prave granicu sa Srbijom: Međunarodne mirovne snage na administrativnom prelazu Jarinje

Mesto gde će biti postavljeni kontejneri i druga oprema za kontrolu vozila i putnika i gde će "raditi" srpski i albanski carinari, poreznici i policajci, a glavnu reč voditi Euleks, čuvaju srpska policija i Žandarmerija.


Najavljenih protesta Srba još nema.


Slični radovi, kako je izjavio potpredsednik opštine Zubin Potok Stevan Božović, započeli su i u međuzoni između Brnjaka i Tabalija, na putu koji Brnjak povezuje sa Ribarićima i dalje sa Novim Pazarom i Crnom Gorom. Okupljanja građana još nema, ali će ih po svemu sudeći biti, jer se većina Srba sa severa Kosmeta na slaže sa postavljanjem integrisanih prelaza i doživljava ih kao izdaju, uspostavljanje granice sa Srbijom i predaju severnog Kosmeta pod kontrolu vlade Hašima Tačija. Prvi protesti mogli bi da uslede već danas, čim prođe sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 

Aleksandar Vučić: Kosovo će da boli Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Beogradu da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju i najavio za naredne dve nedelje mnoštvo diplomatskih sastanaka koji će umnogome odrediti razvoj događaja.
Vučić je izjavio da će uskoro biti sastanak sa Srbima sa severa Kosova i onima koji žive južno od Ibra.
- Mi nećemo da lažemo narod... Ako neko misli da će bilo šta vezano za Kosovo biti lako, taj u oblacima živi - rekao je Vučić i kao primer bolnih i teških stvari sa kojima će Srbija morati da se suoči i naveo Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Kakav će i koliki će biti otpor Srba sa severa još je nepoznanica, jer je, kada se radi o integrisanim prelazima i drugim dogovorima Beograda sa Prištinom i međunarodnom zajednicom, narod u Leposaviću, Zvečanu, severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku potpuno podeljen, zbunjen i uplašen.


- Posle brutalnog kidnapovanja i hapšenja Slavoljuba Jovića Pagija svi mi sada više strepimo od srpske Žandarmerije nego od albanskih specijalaca ROSU, Kfora i Euleksa. Dobro ću razmisliti da li ću, ako ih bude, ponovo na barikade, jer sutra može doći policija iz Beograda da, po nalogu iz Prištine ili iz Brisela, i mene i svakog drugog Srbina uhapsi i optuži me za terorizam - kaže Dragoslav R. koji je mesecima dežurao na barikadi u Zupču.


Podela je naročito izražena u Leposaviću i severnoj Kosovskoj Mitrovici gde lokalne samouprave (SNS-SPS) slede smernice iz Beograda i pokušavaju da ubede građane kako su integrisani prelazi bezazleni i povoljni za srpski narod. U Zvečanu i Zubinom Potoku, gde vlast već godinama drži DSS, koja je tvrdo protiv integrisanih prelaza i uspostavljanja bilo kakvih granica sa Srbijom, srpski narod je organizovaniji i ako je suditi po ranijim barikadama i blokadama, spremniji na otpor. Ove dve opštine bile su "na spisku" za prinudnu upravu, jer su, po mišljenju novih vlasti u Beogradu, nelegitimne, pošto su konstituisane nakon lokalnih izbora koje su SNS i DS bojkotovale. Ipak, tokom nedavnih razgovora sa Aleksandrom Vulinom u Raški, čelnicima ovih skupština opština rečeno je da Beograd trenutno nema nameru da ih raspušta.


Opštinama Zvečan i Zubin Potok "život" je samo produžen za nekoliko meseci, čim nam uvedu integrisane prelaze sledi zatvaranje alternativnih pravaca, a potom će Euleks preuzeti policijske stanice na severu i uspostaviti svoje sudstvo, hapsiće i sudiće po zakonima nezavisnog Kosmeta. Tek potom, najverovatnije na proleće, uslediće raspuštanje svih skupština opština na severu Pokrajine i formiranje privremenih veća, sastavljenih od ljudi koji se neće protiviti izlasku na izbore koje će, sakrivena iza Oebsa, sprovesti Tačijeva vlada u Prištini. Takav je scenario međunarodne zajednice kojim treba da se završi sa "neposlušnim Srbima" sa severa.


- Iza ovog scenarija, na žalost, stoji i aktuelna vlast u Beogradu - kaže jedan od Srba koji prate i dobro poznaju situaciju na severu Pokrajine.
 

Opasnost od sukoba

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenjuje da, poslednjih incidenata na severu Kosmeta, postoji opasnost od ozbiljnih sukoba.
- Od međunarodne zajednice očekujem brzu reakciju i osudu incidenta (pucanje na vatrogasca u Mitrovici) i raspoređivanje snaga na ovom terenu, jer je očigledno da se tenzije podižu svakoga dana - kazao je Pantić.

 

Podrška zločincu

Demonstranti koji su negodovali zbog hapšenja Fatmira Ljimaja (optuženog za zločine nad Srbima u Klečki) sprečili su otvaranje autoputa Priština Tirana u selu Đurđica kod Mališeva.
Više stotina njih sa transparentima u rukama, tražeći Ljimajevo oslođanje, blokiralo je sve četiri trake autoputa i zaustavilo ceremoniju na koju su došli Hašim Tači, i nekoliko ministara iz njegove vlade, kao i premijer Albanije Salji Beriša, koji se shvativši da od ceremonije nema ništa, vratio u Tiranu. Protest je odjednom eskalirao, a demonstranti su uništili svu tehničku opremu koja je doneta za otvaranje ceremonije.

2024 © - Vesti online