Sreda 28.11.2012.
05:36
Beta

Zapad: Srbijo, ukini strukture na Kosovu

Zapad: Budite dobre komšije... i da, Srbija da se ništa ne pita
 

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić istakao je na istoj sednici da dve strane o tome neće razgovarati u Briselu. Mrkić je dodao i da je Srbija rešena da u potpunosti primeni sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Prištinom i da je otvorena za razgovor o svim pitanjima, osim o već pomenutom ukidanju srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.


Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj poručio je da Srbija "mora da prestane da finansira i održava ilegalne strukture na Kosovu, jer to ugrožava stabilnost na
severu Kosova".


Ambasadori SAD, Britanije, Francuske i Nemačke pozvali su Srbiju da ukine paralelne strukture na Kosovu i osudili nedavne međuetničke incidente na severu, posebno onaj u naselju Brđane u Kosovskoj Mitrovici.


Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN, s druge strane, pozdravili su nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, ukazujući da su dobrosusedski odnosi ključni za ulazak obe zemlje u EU.


Šef Unmika Farid Zarif rekao je da međunarodna zajednica treba da obezbedi resurse i političku podršku za realizaciju dogovora postignutih u dosadašnjem toku dijaloga i pozvao je Savet bezbednosti da "pohvali i podrži" direktno rešavanje pitanja na najvišem nivou.


"Pokazali su (Srbija i Kosovo) političku volju i hrabrost da krenu na teško, ali neodložno putovanje - proces popravljanja međusobnih odnosa. Pokazali su da gledaju u budućnost, a ne u prošlost", istakao je šef Unmika.

2024 © - Vesti online