Utorak 27.11.2012.
21:50
Beta

Mrkić: Nema ukidanja srpskih institucija

Mrkić: Srbija je rešena da u potpunosti primeni sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Prištinom

Mrkić je u govoru na sednici u Savetu bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen redovni tromesečni izveštaj o Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, istakao da je uloga UN u stabilizaciji situacije u tom regionu "nezamenjiva", i da u tom smislu "mandat UNMIK mora da ostane nepromenjen".

"Želeli bismo da vidimo efikasniju saradnju UNMIK-a, Kfora i Euleksa. I UNMIK i Euleks bi trebalo da ostanu aktivni na terenu i postupaju u skladu sa svojim mandatima, na statusno neutralni način, pod okriljem UN", ukazao je Mrkić.

On je dodao da ni uloga Euleksa ne sme biti promenjena, odnosno da njegova izvršna uloga ostaje ključna, posebno imajući u vidu primenu sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine, s naglaskom na sporazum o zajedničkom upravljanju granicom.

Osvrnuvši se na nedavnu oslobađajuću presudu Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, šef srpske diplomatije je ukazao na njene negativne posledice na proces pomirenja u regionu, istakavši da je ona "zapanjila kako celu Srbiju, tako i mnoge pravne stručnjake širom sveta".

"Republika Srbija će insistirati na primeni dogovorenih rešenja o zajedničkom upravljanju granicom kroz prisustvo i izvršnu ulogu Euleksa na administrativnoj graničnoj liniji", rekao je šef srpske diplomatije.

On je istakao da Srbija smatra dijalog sa Prištinom "jedinim načinom za prevazilaženje tekuće krize i za nalaženje održivih rešenja za probleme s kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici na Kosovu i Metohiji".

Mrkić je podsetio da je nova srpska vlada nedavno uzela učešća u nastavku dijaloga u želji da se postigne konkretan napredak, a da su premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu 7. novembra razgovarali o širokom spektru tema.

"Srbija želi da napreduje ka evropskoj budućnosti i u potpunosti je posvećena procesu koji bi trebalo da rezultira trajnim mirom između Srba i Albanaca", istakao je Mrkić.

Srpski ministar je ocenio da uprkos dugotrajnom međunarodnom prisustvu na Kosovu, nema značajnog poboljšanja na terenu.

"Životi i imovina Srba i drugih nealbanaca i dalje su ugroženi; ne postoje osnovni bezbednosni uslovi niti sloboda kretanja i zapošljavanja; siguran povratak u svoje kuće na Kosovu i Metohiji nije obezbeđen za srpske izbeglice i raseljena lica", istakao je Mrkić.

"Prema informacijama koje su nam dostupne, u periodu od jula do oktobra 2012, više od 70 napada moglo bi da bude opisano kao etnički motivisano. Rezultat je da sve manje i manje Srba živi na teritoriji Kosova i Metohije", naveo je Mrkić.

On je dodao da je nestabilnosti doprinelo i više hapšenja Srba bez ikakvog objašnjenja, kao i u pravnom smislu, zbog izdavanja kontroverznih naloga za njihovo hapšenje.

Mrkić je, takođe, rekao da se nastavlja sistematsko uništavanje kuća koje su napustili Srbi i drugi nealbanci, ukazujući da je "očigledni cilj da se nateraju preostali Srbi da odu i spreči se povratak" izbeglih.

On je dodao da je poseban problem i stalno sprečavanje poseta i slobodnog kretanja po Kosovu zvaničnika Srbije, uprkos tome što oni propisno o tome obaveštavaju Euleks, navodeći da je čak i humanitarnoj pomoći onemogućen ulaz na Kosovo.

2024 © - Vesti online