Sreda 28.11.2012.
01:56
Beta

Ponovo proterani sa Kosova

Zbog učestalih napada i krađa, Srbi povratnici napuštaju Kosmet

Kostić je agenciji Beta rekao da se poslednji incident dogodio pretprošle noći kada su nepoznati počinioci kamenovali kuću u kojoj su spavali 70-godišnji Dragomir i Kota, kao i njihov sin Radoje Vučićević. Napad je prijavljen policiji i obavljen je uviđaj, naveo je Kostić.

"Posednji napad je samo jedan u nizu koje je ova porodica pretrpela u poslednjih godinu dana. Ranije su nepoznati počinioci toj povratničkoj porodici ukrali kravu i tele, zatim su im ubili psa. Rekli su da više ne mogu da trpe napade i krađe i da se plaše za goli zivot, kao i da neće dozvoliti ni sinu Radoju da se vrati", rekao je Kostić

On je istakao da su Vučićevići, kao i drugi Srbi povratnici iz Klinavca, redovno prijavljivali napade i krađe. Kostić je rekao da su Vučićevići doneli odluku da napuste obnovljene kuće i da je iza njih ostala zimnica, ogrev, kao i pokućanstvo. On je naveo da je u tom povratničkom selu, Vlada Kosova, uz podršku međunarodnih donatora, za povratnike izgradila 33 kuće, kao i da danas u selu, u desetak kuća, živi samo dvanaestak Srba povratnika među kojima je i jedna trogodišnja devojčica.

Prema Kostićevim rečima, krađe i napade u proteklom periodu prijavljivali su i povratnici iz drugih povratničkih sela u toj opštini. Kostić, kao i preostali Srbi povratnici, pozvao je kosovske i međunarodne zvaničnike da ih zaštite od nepoznatih napadača.

2024 © - Vesti online