Utorak 27.11.2012.
21:41
Vestionline, Kurir

SAD prave reprezentaciju od srpskih studenata

Srpski vaterpolisti koji studiraju na koledžu Sent Frensis

Ovde nemaju da im ponude ništa, osim tapšanja po leđima i slikanja sa političarima kada osvajaju medalje, pa su Amerikanci uzeli stvar u svoje ruke i napunili svoje koledž klubove mladim srpskim vaterpolistima sa ciljem da na sledećim Olimpijskim igrama zahvaljujući njima stignu do zlata!

Samo na predstojećem fajnal-foru NCAA, koji počinje 1. decembra, učestvovaće 14 naših klinaca, za koje će Ameri uraditi sve da ih privole kako bi u bliskoj budućnosti nastupali za nacionalnim tim.

Angažuju sve sportiste


Američki koledži u ostalim sportovima, poput odbojke, fudbala, plivanja i košarke, sve više angažuju studente sa prostora Srbije i Hrvatske.

Univerziteti koji osvajaju titule u "evropskim sportovima“ u svojim timovima kao ključne igrače imaju klince iz pomenutih država, a najbolji tim fajnal-fora u svakom od navedenih sportova obavezno ima bar po jednog srpskog sportistu.

Nakon što je Univerzitet Južna Kalifornija zahvaljujući treneru Jovanu Vaviću i njegovom sinu, beku Nikoli, četiri puta uzastopno osvajao titulu koledž prvaka SAD, ostali univerziteti počeli su masovno da angažuju srpsku decu.

Najodvažniji u ovom poduhvatu bio je bruklinski univerzitet Sent Frensis, koga sa klupe predvodi Igor Samardžija, a kompletnu startnu postavu čine naši studenti. "Terijeri“ će u svom trećem nastupu na fajnal-foru pokušati da prekinu dominaciju "trojanaca“ iz Kalifornije, pa ne bi trebalo da nas čudi ukoliko selekciju SAD na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine budu činili Srbi.

"Ovde imaju svoju, srpsku kuću, u kojoj žive i uče njih osmorica. To je kuća sa tri spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom, na čijem zidu visi srpska trobojka. Oni ovde dolaze kao već oformljeni vaterpolisti, a koledž im obezbeđuje najbolje moguće uslove za učenje i trening", kaže trener "terijera“ Igor Samardžija.

2024 © - Vesti online