Utorak 27.11.2012.
15:27
Beta

Sanader ostaje bez Tirolskog orla

Pokrajina Tirol bi, ako ne oduzme orden, izgubila verodostojnost
 

"Pošto je osuđen u Zagrebu, treba mu oduzeti orden Tirolskog orla", navela je Šisling u saopštenju.

Pokrajina Tirol uručila je 2004. godine Sanaderu orden za njegove zasluge za tu pokrajinu. Sanader je u to vreme bio predsednik Vlade Hrvatske.

Šisling je u saoppštenju podsetila da je nedavno usvojena izmena zakona o dodeli ordena u kojoj se, između ostalog, navodi da priznanja mogu da budu povučena, ako u nekom kasnijem trenutku nastanu razlozi suprotni principima za koje se odlikovanje dodeljuje.

Ona je navela da bi pokrajina, ako ne oduzme orden, izgubila verodostojnost, kao i osobe kojima se orden uručuje.

I Stranka Zelenih je početkom ovog meseca, pre izricanja presude, tražila da se Sanaderu oduzme orden vlasti u Tirolu.

Županijski sud u Zagrebu osudio je prošle sedmice Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo. Na tu kaznu on ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Odmah po izricanju presude Sanader je prebačen u zagrebački zatvor Remetinec gde je već bio pošto je sredinom prošle godine izručen Hrvatskoj iz Austrije gde je prethodno bio u pritvoru više od sedam meseci.

Sanaderu je u toku suđenje i u slučaju "Fimi-medija".

Zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) na čijem je čelu nekada bio, Sanader je u ovom slučaju optužen za punjenje crnog stranačkog fonda novcem izvučenim iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija".

2024 © - Vesti online