Utorak 27.11.2012.
12:04
M. Ljubičić - Vesti

Izbeglice samo hoće čiste račune

Miodrag Linta, narodni poslanik i lider izbegličkih udruženja
 

Parastos žrtvama "Oluje" i protestna šetnja Beogradom okupila je nekoliko hiljada izbeglih i prognanih, da li ste zadovoljni odzivom?
- Prema stručnim procenama, na parastosu i protesnoj šetnji bilo je prisutno oko 10.000 izbeglih, prognanih i ostalih građana. Bio je to dostojanstven skup kojim smo pokazali javnosti da su Krajišnici faktor pomirenja u regionu uz jasan uslov, a to je da se pronađe pravično i trajno rešenje njihovih imovinskih i brojnih drugih problema.

Skupu je prisustvovao i deo državnog vrha Srbije. Da li vas ta činjenica ohrabruje u uverenju da bi vlast u Beogradu mogla konačno da stane iza zahteva izbeglica?
- U pravu ste. Na skupu su bili prisutni predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Republike Marko Đurić, brojni narodni poslanici i ministri i predstavnici drugih državnih organa. Verujem da će, prema dogovoru, gospodin Stefanović inicirati sazivanje posebne sednice Narodne skupštine u razumnom roku.
 

Patrijarh Irinej preneo ogorčenje Srba

Kako ste doživeli besedu patrijarha srpskog Irineja u delu gde govori o potrebi okretanja Srbije ka Rusiji?
- Njegova svetost je izrazila ogorčenje srpskog naroda zbog dvostrukih standarda Haškog tribunala i odnosa međunarodne zajednice prema nasilnom otimanju Kosova i Metohije.

Šta očekujete od te sednice?
- Očekujem da se usvoji rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i proganih lica i drugih građana koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u bivšim jugoslovenskim republikama. Nadam se da će nova vlast to definisati kao jedno od pitanja od državnog i nacionalnog značaja i kao ključni preduslov uspostave trajnog mira i pomirenja u regionu.


Predsednik Srbije uputio je kroz intervju "Kuriru", veoma oštre poruke Hrvatskoj, kako to komentarišete?
- Predsednik Nikolić ima punu podršku Koalicije udruženja izbeglica jer se zalaže za politku čistih računa u regionu, koja je zasnovana, između ostalog, na doslednom poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih i drugih oštećenih građana.


Kako ocenjujete najavu hrvatskog predsednika da bi mogao angažovati generala Gotovinu za svog savetnika?
- Smatram da bi na taj način gospodin Ivo Josipović poslao jasnu poruku da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom ratnom prošlošću to jest sa zločinima prema Srbima i sa etničkim čišćenjem Srba.
 

Za veći angažman Vlade Srbije

Izbegli i prognani smatraju da bi Vlada Srbije trebalo da se obaveže da će rešiti njihove i probleme svih oštećenih građana.
- Bilo bi dobro da članovi Vlade Srbije problem izbeglih i prognanih pominju i pokreću prilikom zvaničnih sastanaka sa predstavnicima međunarodnih institucija - predlaže Linta.

2024 © - Vesti online