Ponedeljak 26.11.2012.
20:50 >> 22:14h
Beta, rts rs

Eskplozija i pucnjava na Kosovu

 Srpske zastave u Kosovskoj Mitrovici

Na administrativnom prelazu Brnjak sa Kosova prema centralnoj Srbiji, oko 19 sati čula se eksplozija, ali je situacija na prelazu mirna, rečeno je Beti u Euleksu.

U Euleksu nisu mogli ništa preciznije da kažu, osim da u eksploziji nije bilo povređenih i da nije pričinjena ni materijalna šteta.

 

Na Kosovu, na jugu Srbije i u regionu priprema se proslavljanje Dana albanske zastave, kojim se ove godine obeležava i 100 godina nezavisnosti Albanije. Zbog centralne proslave koja će biti 28. novembra u Tirani, Dan zastave u regionu će biti obeležen sutra.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije večeras je saopštenjem potvrdila da se na prelazu dogodila eksplozija.

Kako se bliži datum primene Sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije, intenziviraju se i radovi na mestima gde je planirano postavljanje kontejnera u kojima će biti smešteni službenici i pripadnici Euleksa koji će kontrolisati promet ljudi i vozila.

U toku dana ravnan je teren teškim mašinama u međuzoni između prelaza Jarinje i Rudnica. Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović potvdio je
za agenciju Beta da su i na prelazu Brnjak u toku radovi na pripremi
zemljišta za postavljanje kontejnera. Ni na jednom od dva prelaza izmedu Kosova i centralne Srbije nije bilo okupljanja građana.

Osim eksplozije, na Kosovu se večeras desio još jedan incident. Nepoznate osobe pucale su večeras na dežurnu smenu Vatrogasnog doma u severnom delu Kosovske Mitrovice, saopštili su predstavnici kosovsko-mitrovačke Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"U 19.20 iz automobila marke 'fijat brava' crvene boje, tri osobe pucale su iz automatske puške i pištolja na dežurnu smenu u Vatrogasnom domu u severnom delu Kosovske Mitrovice, i potom pobegle ka istočnom mostu", navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je izašla na mesto incidenta i u toku je uviđaj.

Prema rečima očevidaca, pucale su nepoznate osobe, najverovatnije Albanci, koje su došle da postave albansku zastavu na banderu u blizini zgrade Kancelarije.

Prostorije Kancelarije za KiM se nalaze u naselju Bošnjačka mahala.

 

Pantić: Postoji opasnost od sukoba

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je večeras posle pucnjave u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu tog grada, da postoji
opasnost od ozbiljnih sukoba.

"Od međunarodne zajednice očekujem brzu reakciju i osudu ovog incidenta i raspoređivanje snaga na ovom terenu, jer je očigledno da se tenzije podižu svakoga dana i da postoji realna opasnost da dođe do ozbiljnih sukoba", kazao je Pantić novinarima.

On je izrazio očekivanje da će Kfor i Euleks sprovesti hitnu istragu i uhapsiti počinioce, za koje tvrdi da su još uvek u Bošnjačkoj mahali.

2024 © - Vesti online