Ponedeljak 26.11.2012.
04:41
Beta

Vlada Kosova šokirana zbog pritvora za Ljimaja

Fatmir Ljimaj

Bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Fatmiru Ljimaju i trojici njegovih saboraca optuženih za ratne zločine nad zarobljenim Srbima u Klečkoj, Euleksov sudija u Prištini u subotu je odredio jednomesečni pritvor.


"Vlada zahteva da procesi koji imaju uticaja na javno mjenje i na prošlost naše oslobodilačke borbe budu transparentni u odnosu na domaće institucije i javno mjenje", navodi se u saopštenju i dodaje da je "Vlada uvek podržavala institucije pravde prema evropskim standardima" i da "ovom prilikom poštuje zakonske procedure, pravosudne organe i ljudska prava".


Kosovska vlada je, ipak, upozorila da "neočekivano ponašanje, bez upoznavanja i koordinacije sa institucijama Kosova dovode u pitanje saradnju", navevši i da "veruje u pravičnu borbu OVK, koja se odvijala prema međunarodnim standardima".


Pored Ljimaja, pritvor je određen i za Nasera Krasnićija, Nedžmija Krasnićija i Nasera Šalju, koji su prethodno saslušani u sudu.


Predsedavajući sudija je kao razloge za pritvor naveo osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete, rizik od bekstva i rizik od ometanja dokaza, kao i činjenicu da se oni terete "za veoma ozbiljna navodno počinjena krivična dela".

2024 © - Vesti online