Ponedeljak 26.11.2012.
03:29
smedia.rs

Kanadski major: Muslimani mogli da ratuju još 40 godina!

Na insistiranje Mladićevih advokata svedok potvrdio da je "čuo glasine da muslimanske snage pucaju po svom narodu"
 


Penzionisani major kanadske vojske, koji je funkciju šefa vojne posmatračke misije UN-a obavljao od avgusta 1993. do jula 1994. godine, na pitanje Mladićeve odbrane između ostalog je potvrdio da su snage tzv. Armije BiH u Sarajevu pod oružjem imale najmanje 25.000 vojnika i da su oni predstavljali legitiman vojni cilj.


"Muslimanski vojnici su često nosili civilnu odeću, dok su, s druge strane, žene i deca nosili vojnu garderobu", izjavio je Tomas.


On je nedvosmisleno potvrdio da su fabrike i postrojenja za proizvodnju vojne opreme predstavljale legitiman vojni cilj za Vojsku RS. Tomas je advokatima Mladićeve odbrane izneo važan informaciju u prilog tezi da su u BiH "ratovali svi protiv svih".


"Hrvatske vojne snage iz Kiseljaka takođe su granatirale Sarajevo, a time i svoje sunarodnike koji su ostali da žive u tom gradu. Lično sam prisustvovao jednom takvom incidentu", rekao je Tomas.


Odgovarajući na pitanja odbrane o brojnim drugim slučajevima kada su bošnjačke snage otvarale vatru po sopstvenom narodu, posebno o tvrdnjama tadašnjeg komandanta vojne misije UN britanskog generala Majkla Rouza da su "muslimanski snajperisti pucali na civile i tramvaje sa položaja i na način koji bi doveo do zaključka da vatra dolazi sa srpskih položaja", Tomas nije želeo da ove tvrdnje potvrdi, ali ni ospori.


Na insistiranje Mladićevih advokata potvrdio je da je u vreme svog boravka u Sarajevu "čuo glasine da muslimanske snage pucaju po svom narodu".

2024 © - Vesti online