Nedelja 25.11.2012.
23:09
Beta

Svaka druga žena žrtva nasilja!

Poruka sa skupa: Ne trpite nasilje, prijavite ga

Spomen-obeležje na kome piše "Vidite li nasilje?" postavljeno je simbolično na mestu gde je pre 16 godina dever ubio snaju. Otkrivanju obeležja prethodio je performans u kome su četiri žene predstavile nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

"U Srbiji jednu ženu ubije muž ili partner na svakih 10 dana i zato treba da budemo humaniji, da prijavimo nasilje i na njega reagujemo", rekla je Zoe Gudović iz nevladine organizacije AKT-Women.

Gudović je rekla da žene, žrtve nasilja, žive u državi koja ih uopšte ne štiti. Prema podacima Autonomnog ženskog centra, svake godine se za pomoć obrati oko 1.500 žena, novih žrtava nasilja.

Spomen obeležje ženama, žrtvama nasilja

Ženama žrtvama nasilja problemi ne prestaju razvodom, potrebno ih je uključiti u društvo i pružiti im svu neophodnu podršku, rekla je Vanja Macanović iz tog udruženja.

Performansom "Sećamo se", organizatori su ukazali da je u Srbiji svaka druga žena pretrpela fizičko, psihičko, ekonomsko ili seksualno nasilje, kao i da u svetu godišnje bude ubijeno 66.000 žena, žrtava nasilja.

Tom akcijom počela je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", pod sloganom "Stop femicidu u Srbiji", koja će trajati do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

2024 © - Vesti online