Nedelja 25.11.2012.
21:36
Fonet, Beta

Separatisti pobedili u Kataloniji

Premijer Katalonije Artur Mas
 

Prema tim rezultatima, partija CiU regionalnog premijera Artura Masa osvojila je između 54 i 57 mesta u 135-članom regionalnom parlamentu, što znači da neće imati apsolutnu većinu. Partija ERC, koja zastupa radikalniji separatistički stav, biće verovatno druga stranka po jačini u parlamentu. 

Uoči izbora se nagađalo da bi, ukoliko pobede separatisti, mogao biti organizovan referendum o otcepljenju Katalonije od Španije. Vlada Španije je saopštila da će sprečiti održavanja referenduma, tvrdeći da ustav ne dozvoljava da region sam odlučuje o svojoj nezavisnosti. 

Predsednik Katalonije, oblasti snažnog kulturnog i lingvističkog identiteta, sazvao je prevremene lokalne izbore u nadi da će osvojiti većinu i na taj način krenuti ka osnivanju jedne "suverene države" koja će biti ekonomski održiva. Iako jedna od najmanjih teritorija po površini, Katalonija bi bila sedma u Evropskoj uniji po bogatstvu po glavi stanovnika.

Katalonija je bogati španski region koji predstavlja pokretački motor španske privrede, jer sa bruto domaćim proizvodom od oko 200 milijardi evra čini petinu nacionalne ekonomije.

Takođe, sa značajnom industrijskom bazom Katalonija čini 26,5 odsto španskog izvoza od januara do jula 2012. godine, čime ima daleko veći udeo od bilo kog drugog regiona. Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, što je 16 odsto stanovništva Španija, a čini 19 odsto nacionalne ekonomije. 

Međutim, tek poneko shvata da bi za ovaj region, poznat po trgovini i turizmu, otcepljenje od Španije značilo isključenje iz Evropske unije, a time i prepreku poslovanju s najznačajnijim trgovinskim partnerima.

2024 © - Vesti online