Nedelja 25.11.2012.
11:52
Beta

Savet bezbednosti u utorak o Kosovu

U utorak rasprava u Savetu bezbednosti o situaciji na Kosmetu
 

"Radujem se nastavku dijaloga i nadam se da može biti stvoren zamah da se Beograd i Priština postepeno, ali sigurno kreću ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju trajnog mira u regionu", naveo je Ban Ki Mun u redovnom tromesečnom izveštaju.

Kako je rečeno agenciji Beta u ministarstvu spoljnih poslova Srbije, na toj sednici koja počinje posle podne po njujorškom vremenu, učestvovaće i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Nastavlja se istraga o trgovini organima

U aneksu izveštaja šefa Euleksa navodi se i da specijalne istražne jedinice nastavljaju istragu navoda izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima, a da je šef tog tima Klint Vilijamson dobio podršku više vlada po pitanju preseljenja svedoka kao i da napreduje rad sa nevladinim organizacijama koje bi mogle da imaju informacije relevantne za istragu.

U izveštaju za period od jula do oktobra 2012, Ban Ki Mun ocenjuje da je bilo pozitivnog razvoja u naporima vezanim za primenu sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

"Pozdravljam uveravanja dobijena od Beograda i Prištine u pogledu njihove spremnosti i posvećenosti nastavku snažnog angažovanja u dijalogu koji vodi EU, rešavanju spornih pitanja mirnim sredstvima i zadržavanju njihove zajedničke evropske perspektive", naveo je Ban Ki Mun.

Prethodnih nekoliko meseci pokazalo je da su strane sposobne da prevaziđu prepreke nastale različitim tumačenjima sporazuma i da žele da se ide napred. Ban Ki Mun ocenjuje da konstruktivni koraci koji su preduzeti u posmatranom periodu po pitanju zajedničkog upravljanja prelazima i regionalne saradnje pružaju osnov za optimizam.

Ti koraci treba da budu praćeni punom primenom tih sporazuma kao i sporazuma postignutih tokom proteklih runda dijaloga, naveo je on. Kad je reč o bezbednosnoj situaciji, Ban Ki Mun ukazuje da relativan mir u prethodnom periodu, posebno na severu Kosova, treba održati.

"Pozivam lidere u Beogradu i Prištini kao i lokalne aktere da pokažu uzdržanost, strpljenje i dobru volju neophodnu da se dođe do održivog rešenja", naveo je Ban Ki Mun i ukazao da je važno osigurati bezbednost i slobodu kretanja.

Povodom odluke Međunarodne upravljačke grupe (ISG) o okončanju "nadgledane nezavisnosti" Kosova, Ban Ki Mun ukazuje da je važno da kosovske institucije uz podršku međunarodne zajednice nastave napore u izgradnji multietničkog i demokratskog društva na Kosovu.

Mirna integracija manjinskih zajednica, stvaranje uslova za održiv povratak i izgradnja osnova za dugoročno pomirenje među zajednicama moraju biti prioritet, istakao je generalni sekretar UN i dodao da to obuhvata i zaštitu kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

Ban Ki Mun je takođe ocenio da je ojačana uloga kosovske policije u zaštiti zajednica i borba protiv organizovanog kriminala važan pozitivan korak.

U aneksu izveštaja, šef Euleksa Gzavije Bu de Marnak navodi da ta misija EU na Kosovu nastavlja da sledi svoje glavne operativne ciljeve kroz aktivnosti praćenja i savetovanja, aktivnosti vezane za vladavinu prava na severu Kosova i kroz podršku
dijalogu Beograda i Prištine.

2024 © - Vesti online