Nedelja 25.11.2012.
00:45 >> 02:08h
Beta

Ljimaju i trojici optuženih mesec dana pritvora

Fatmira Ljimaja i još trojicu osumnjičenih za ratne zločine u Vrhovnom sudu Kosova saslušao Euleksov sudija
 


Ona je agenciji Beta rekla da su pored Ljimaja u sudu u Prištini saslušani Naser Krasnići, Nedžmi Krasnići i Naser Šalja. Predsedavajući sudija je kao razloge za pritvor naveo osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete, rizik od bekstva i rizik od ometanja dokaza, kao i činjenicu da se oni terete "za veoma ozbiljna navodno počinjena krivična dela", rekla je Irina Gudeljević.


Takođe je, dodala je ona, razlog i to što su dokazi zaštićenog svedoka prihvatljivi za razmatranja odlukom Vrhovnog suda koja je donesena početkom sedmice.


U skladu s kosovskim zakonom o krivičnom postupku, svaki optuženi može podneti žalbu protiv ove odluke u roku od 24 časa od njenog prijema.


Ljimaj je poslanik u Skupštini Kosova i potpredsednik Demokratske partije Kosova. Okružni sud u Prištini je u maju oslobodio krivice Ljimaja i devetoricu bivših pripadnika OVK optuženih za ratne zločine nad zarobljenim Srbima u Klečkoj, tokom rata na Kosovu.


Sud je takvu odluku doneo pošto je prethodno odlučio da izjave ključnog svedoka ne mogu biti upotrebljene u tom procesu. Vrhovni sud je u subotu naveo da bi tokom suđenja trebalo uzeti u obzir izjave pokojnog Agima Zogaja, poznatog kao svedok X.

2024 © - Vesti online