Subota 24.11.2012.
11:25
Srna

"Budućnost Srba zavisi od njih samih"

 Neizvesna budućnost : Milorad Pupovac
 

"Ukoliko uspeju da ojačaju ove tri pretpostavke svoje održivosti, imaće budućnost, a ukoliko ne uspeju, budućnost će im biti neizvesna", smatra Pupovac.

On je naveo da je oslobađajuća presuda u Hagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču još jednom podsetila Srbe u Hrvatskoj na najgora iskustva i na zločine počinjene nad njima.

"Neki kažu da su time još jednom kažnjeni. To tek treba videti da li su kažnjeni oni ili oni koji su je /presudu/ doživeli kao još jedno oslobođenje. Bilo kako bilo, u meri u kojoj to budu mogli, Srbi u Hrvatskoj bi trebalo da pomognu da jedno od toga izađe na videlo, jer i od toga zavisi njihova budućnost", naveo je Pupovac u autorskom tekstu u "Politici".

On navodi da danas u Hrvatskoj živi između 200.000 i 250.000 Srba i da su oni solidno organizovana zajednica i da, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, imaju solidnu institucionalnu osnovu za svoju održivost.

Apelaciono veće Haškog tribunala 16. novembra je oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

U agresiji hrvatskih oružanih snaga na severnu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, koja je nazvana "Oluja", sa svojih vekovnih ognjišta proterano je oko 230.000 krajiških Srba.

Prema evidenciji "Veritasa", u vojnoj akciji i posle nje, poginulo je i nestalo 1.922 Srba, od kojih su 1.192 bili civili, a oko polovine je bilo starije od 60 godina.

2024 © - Vesti online