Nedelja 25.11.2012.
01:04
Ž. Marković - Vesti

Gotovini oproštena i Bosna!

Za ratne zločine ne optužuju ga ni Srbija, ni Bosna: Ante Gotovina tokom akcije Maestralu BiH 1995. godine
 

Iako su institucije Republike Srpske u proteklih sedam godina Tužilaštvu BiH dostavile više hiljada stranica izveštaja o počinjenim zlodelima Hrvatske vojske na području Mrkonjić Grada, Banjaluke, Šipova, Kupresa i Ribnika u akcijama Maestral i Južni potez, koje su usledile kao nastavak "Oluje" na jesen 1995. godine, istraga o tom slučaju još uvek tapka u mestu. Na svako pitanje o statusu te istrage iz Tužilaštva odgovaraju da ne mogu da otkrivaju više detalja, a naročito ne one koje su u vezi sa osobama pod istragom.


Za institucije RS nema mnogo dilema. Za brutalne zločine u akciji Maestral, u kojoj je ubijeno 650, a proterano 120.000 Srba, odgovorni su Hrvatska vojska, Hrvatsko veće odbrane i takozvana Armija BiH. Poznata su i imena glavnih osumnjičenih.
 

Razlozi zatašakavanja

Jedan od razloga zbog kojih u RS sumnjaju u dobre namere Tužilaštva BiH u istrazi o zločinima HV u Mrkonjić Gradu i okolini jeste i takozvana "Splitska deklaracija" kojom su bošnjačke vlasti omogućile regularnim hrvatskim jedinicama da operišu na teritoriji BiH.
Postoji i još jedna strana priče. Opština Mrkonjić Grad već godinama namerava da tuži Hrvatsku zbog ogromne materijalne i nematerijalne štete koju su napravile hrvatske snage, ali to je nemoguće uraditi bar bez jedne pravosnažne sudske presude za ratni zločin na tom području.

- Na popisu osumnjičenih za zločine u "Maestralu", koji je CJB Banjaluka još pre tri i po godine dostavilo Tužilaštvu BiH, osim Ante Gotovine nalaze se i brojni drugi hrvatski generali i visoki oficiri. To su, između ostalih, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović - kaže Simo Tuševljak, šef Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina.


Posle oslobađajuće presude Gotovini i Mladenu Markaču ponovo je aktuelizovano pitanje zločina Hrvatske vojske u Mrkonjić Gradu, ali neke nezvanične procene govore da će taj slučaj teško biti procesuiran u Sarajevu, iz više razloga.


U međuvremenu, javnost je potresla izjava hrvatskog publiciste i novinara Domagoja Margetića koji je, gostujući na RTS-u ustvrdio da je žalosno da sudske presude postaju predmet političke trgovine, ocenivši da je to slučaj i sa predmetom Mrkonjić Grad i zločinom nad srpskim civilima.


On je pokazao papir za koji je rekao da ga je dobio u institucijama Republike Srpske, optuživši pri tome predsednika RS Milorada Dodika da je zabranio da se taj slučaj procesuira zbog njegovih "kalkulacija" sa sadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanovićem.


Margetić je te tvrdnje ponovio i juče u Banjaluci, ocenivši da je čak bila pripremljena i optužnica, ali da je ona sklonjena u fioku "po nalogu Milorada Dodika".
 

Srbija sada istražuje

Podsetimo, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao je pre nekoliko dana da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima aktivirala šest predmeta i za zločine počinjene u "Oluji" koje istražuje tužilaštvo koje on vodi.
Reč je o predmetima ratnih zločina počinjenih na lokacijama: Kijani, Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Petrinja i Vrginmost. Međutim, mogućnost da za ove zločine odgovaraju Gotovina i Markač je ravna nuli.

Povodom njegovih tvrdnji, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović, na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio je da niko u RS ne skriva nikakve predmete po fiokama, a da naročito to ne radi predsednik Dodik.


- Papir koji je pokazivao Margetić u toj emisiji deo je publikacije o zločinima u Mrkonjić Gradu koju smo izradili pre nekoliko godina i koja je dostavljana na više adresa. Reč je o javnom dokumentu i nikakvih tajni tu nema - rekao je Velimirović.


On je naglasio da su centar kojim rukovodi, i MUP RS učinili sve da kompletnu dokumentaciju o ovom slučaju dostave Tužilaštvu BiH.


- Po zakonu, jedino Tužilaštvo BiH ima nadležnost da procesuira krivično delo ratnog zločina. Taj predmet stoji tamo godinama iz razloga koji se ne objavljuju. Do sada niko nije odgovarao, niti je podignuta bilo kakva optužnica. Jedina institucija koja trenutno blokira taj proces jeste Tužilaštvo BiH, a ne institucije RS i njen predsednik - kategoričan je Velimirović.
 

Zločinac, NDH i šahovnica

U centru Brčkog juče je na unutrašnjoj strani vetrobranskog stakla parkiranog automobila austrijskog Karitasa bila postavljena slika hrvatskog generala Ante Gotovine, a na bočnom staklu karta NDH, sa hrvatskom trobojkom i šahovnicom preko nje.
Pojedini građani, koje je ovaj prizor uznemirio, tvrde da su slučaj prijavili policiji, ali da su, od pozornika dobili odgovor da to nikoga ne vređa, te da ne može intervenisati.
Nepoznati vozač spornog Karitasovog automobila, bečkih registarskih tablica, pokušao je oterati okupljene građane, ali kada u tome nije uspeo, udaljio se pežoom u nepoznatom pravcu.

2024 © - Vesti online