Petak 23.11.2012.
10:31
Srna

Austrijski vojnici krivi za incident u Banjaluci!

Austrijski vojnici iz sastava Eufora, umesto da budu u krevetima u ranim jutarnjim časovima, išli su Banjaluci i tukli grašane
 

Austrijski vojnici, koji su u ranim jutarnjim časovima 11. novembra brutalno pretukli Anu Đurić i Stefana Brkića, prema rečima Brigera, krivi su jer su se ponašali krajnje neprofesionalno.


"Umesto što su se u to doba kretali po Banjaluci, trebalo je da već budu u krevetima", rekao je Briger za "Dnevni avaz".


On je ocenio da je, generalno gledano, bezbednosna situacija u BiH stabilna, ali da "postoji opasnost da bi ponovo moglo doći do sukoba ako se nastavi pogoršanje ekonomske i političke situacije u BiH".


"Mi to ne možemo da isključimo. Zato je međunarodna zajednica odlučila da ostavi vojne snage ovde još godinu dana, kako bismo mogli da intervenišemo i smirimo stanje", poručio je Briger.


On je objasnio da Eufor u BiH ne može da interveniše "na svoju ruku", nego isključivo na poziv ovlaštenih organa vlasti BiH, prvenstveno ministra bezbednosti.


Prema njegovim rečima, Eufor u BiH raspolaže sa oko 600 vojnika i oko 270 lica iz BiH koja rade kao osoblje za logistiku, a tome treba dodati i oko 600 vojnika multinacionalnih snaga koji služe kao rezerva i nisu stacionirani u BiH.


Briger će 3. decembra predati dužnost komandanta Eufora u BiH generalmajoru Diteru Hajdekeru.

2024 © - Vesti online