Petak 23.11.2012.
12:04
Đ. Barović - Vesti

U Hagu slavili svi srpski optuženici

Zvanično, Sveti Arhangel je krsna slava trojici Srba koji se nalaze u Hagu, bivšem potpresedniku savezne vlade, Nikoli Šainoviću, bivšem načelniku Centra službe bezbednosti u Banjaluci, Stojanu Župljaninu i Radovanu Karadžiću.
 

Ove godine je u ulozi domaćina slave bio prvi predsednik Republike Srpske. Da sve prođe po pravoslavnim običajima pobrinuo se protojerej-stavrofor Vojislav Bilbija, starešina Roterdamske parohije i jedini sveštenik SPC u Haškom tribunalu.
 

Kako "Vesti" saznaju, slava je počela svečanom crkvenom službom u zajedničkim prostorijama na kojoj je, uz molitvu, presečen slavski kolač i zapaljena sveća. Na trpezi je bila isključivo posna hrana koju su pripremili sami pritvorenici.
 

- Karadžić se ponašao kao pravi domaćin, primao je čestitke od svih optuženika koji su za sveca odabrali Svetog Arhangela, pošto je reč o jednom od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Mada je slava srpskih zatvorenika usledila samo nekoliko dana od izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima, izvor "Vesti" kaže da ih to nije deprimiralo.

- Slava je protekla lepo. Svi imaju veru da će pravda u postupcima koji se protiv njih vode ipak pobediti - navodi izvor "Vesti".

2024 © - Vesti online