Subota 06.02.2010.
08:25
Tanjug, Večernje novosti

Vukčević: Svaki dan jurimo haške begunce

Hoće da radi u tišini: Vladimir Vukčević
 

"Svako javno objavljivanje izaziva spekulacije, prognoze, dramatične naslove, uznemirenost... Pustite nas da radimo u tišini i da glasno objavimo kada ih budemo uhapsili", rekao je Vukčević u intervjuu "Večernjim novostima".

Doduše, ne veruju baš svi u iskrenost u naporima da se uhvate Ratko Mladić i Goran Hadžić.

"Činimo sve da dođemo do Mladića i Hadžića. Izjave zvaničnika koji nisu uključeni u rad Akcionog tima u Srbiji ne shvatam previše ozbiljno. To su političke procene koje se baziraju na nekim opštim znanjima i 'generalnim istinama'. Karadžić i Mladić su potrebni u Hagu - to je naš jedini i konačni cilj i činimo sve da ga ostvarimo", istakao je Vukčević povodom tvrdnji nekih zvaničnika u BiH da Mladić još ima svoje finansijere.

Hapšenje ratnih profitera

Vukčević je najavio oduzimanje imovine stečeno pljačkom u minulim sukobima na području bivše JU.
"Intenzivno radimo na tome. U toku su finansijske istrage i vrlo brzo ćete čuti nove vesti. Ulazimo u tri velika predmeta u kojima su upravo, pored zločina koje primarno istražujemo, osumnjičeni izvršili i pljačke i silovanja. U prvom koji je na redu, reč je o 200 žrtava", istakao je Vukčević.

Vukčević je istakao da se radi u izuzetno dobroj koordinaciji naših službi i Haga, što je i tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc još jednom konstatovao i on ima kompletan pregled svih naših akcija i njegova ocena je zasnovana na tome. Zato Vukčević očekuje objektivan izveštaj Bramerca, zasnovan na činjenicama koje se dešavaju na terenu.

"Bramerc je veliki profesionalac, tužilac, i ja ga zato odlično razumem. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je izuzetno značajan za našu državu, a dva haška begunca nam stoje na putu da bezbolno uđemo u evrointegracije. S druge strane, to je političko pitanje i verujem da će naši političari uspeti da objasne svojim kolegama iz EU koliko Akcioni tim profesionalno radi", rekao je Vladimir Vukčević.

2024 © - Vesti online