Četvrtak 22.11.2012.
21:23
Beta

Devenport: Odluka Haga se mora poštovati

Presuda Tribunala "ne treba da bude povod da se odustane od pregovaračkog procesa o Kosovu"
 

"Očigledno je da su zločini počinjeni, i da se moraju istražiti. Reakcije na presudu su pokazale da je takva odluka suda korak nazad u procesu pomirenja u regionu", ocenio je Devenport u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, prema saopštenju iz Skupštine.

On je upozorio da eventualno slična naredna presuda Tribunala "ne bude povod da se odustane od pregovaračkog procesa o Kosovu, u koji je uložen značajan politički kapital u poslednja tri meseca".

Stefanović je naglasio da odluka Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala nije doprinela poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, niti pomirenju u regionu.

"Bez obzira na odluku suda, Srbija smatra da bi Hrvatska trebalo više da učini na povratku prognanih, poštovanju i zaštiti građanskih i ljudskih prava Srba iz Hrvatske, kao i u pogledu odgovornosti za nesumnjive zločine počinjene u ratnim operacijama hrvatske vojske u akcijama 'Bljesak' i 'Oluja', rekao je Stefanović, kako se navodi u saopštenju.

On je ocenio da "proteklih meseci nije bilo pozitivnih gestova hrvatskih vlasti u odnosu na zvanični Beograd".

Stefanović i Devenport razgovarali su i o međuparlamentarnoj saradnji Srbije i Velike Britanije, i zaključili da se ona intenzivira u vreme značajnih godišnjica.

Ove godine se navršava 175 godina od uspostavljanja prve diplomatske misije Velike Britanije u Srbiji, a sledeće godine se obeležava 150 godina od uspostavljanja misije Srbije u Britaniji.

Devenport je istakao da će predstojeća poseta Stefanovića Velikoj Britaniji, i poseta predstavnika svih partija britanskog parlamenta Beogradu okvirno predviđena za mart sledeće godine, poslužiti daljem intenziviranju međusobnih odnosa u okviru bilateralne saradnje, pored one koja se odvija na nivou evrointegracija Srbije.

Stefanović je naveo da Skupština Srbije insistira na razvoju regionalne saradnje, jer Beograd smatra da uz minimum zajedničkih interesa u regionu postoji mogućnost izlaska na treća tržišta u ekonomskom pogledu, ali i u okviru učešhca u međunarodnim organizacijama.

2024 © - Vesti online