Četvrtak 22.11.2012.
15:03
RTS

Građevinska inspekcija zatvorila deo KBC Zvezdara

Na Zvezdari se urušavaju temelji, u KBC Bežanijska kosa struja udara pacijente i osoblje
 

Lekari Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na Zvezdari od pre dva dana ne primaju pacijente jer je građevinska inspekcija zgradu proglasila nebezbednom. Lekari i pacijenti godinama zaobilazile pukotine na podu, po stepenicama i zidovima.

Direktorka Zavoda za Dragana Mandić je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekla da su stručnjaci procenili da je suša tokom leta izazvala ubrzano propadanje zgrade, a u osnovi propadanja su nepropisno urađeni temelji. Mandićeva podseća da su se od 2007. godine iseljavali dva puta iz nekih delova zgrade, a od 2009. u zgradi je zatvoreno oko 500 kvadrata.

"Mi smo uvek bili u kontaktu sa stručnjacima i našim osnivačem, Gradom, i procenjivali smo svoju bezbednost. Do sada nam nisu rekli da je ceo obejkat nebezbedan, deo u kome smo jeste bezbedan", objašnjava direktorka Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Dragana Mandić najavljuje izgradnju nove zgrade na istoj lokaciji u narednih tri do pet godina, a u međuvremenu Grad im je ponudio dve privremene lokacije.

"Sada razmatramo to, jer tražimo lokacije koje se brzo mogu adaptirati za zdravstvenu namenu. Ponuđena nam je upravna zgrada 'Trudbenika' i jedan sprat Beograđanke", kaže Mandićeva. Ona dodaje da je pojačana služba ogranka u Zemunu, gde se rešavaju hitni slučajevi.

Objekat u Preševskoj izgrađen je pre 49 godina. Tamo su se lečili pacijenti sa astmom, tuberkulozom, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i malignim plućnim oboljenjima.

U Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" od ponedeljka se privremeno obustavljaju operacije. Zbog obnove instalacija, sale se zatvaraju na 45 dana, a biće zbrinuti svi pacijenti koji čekaju na intervenciju.

Direktor KBC "Bežanijska kosa" Vladimir Kovčin kaže za RTS da su inspekcije medicine rada, protivpožarne policije i Vinče utvrdile da ne postoje adekvatni uslovi za rad i da je opasno i za pacijente i zaposlene.

Kovčin objašnjava da sutruja često udara pacijente i zaposlene jer elektrostatski pod nije ispravan. Uz to, operacije moraju da se obustavljaju jer nema zaštite između dve operacione sale, pa se zračenje prenosi u susednu. Takođe, protivpožarna policija je utvrdila da voda curi na razvodne ormariće za struju, kaže direktor KBC "Bežanijska kosa".

2024 © - Vesti online