Četvrtak 22.11.2012.
14:57
Novosti

Srbija počela ofanzivu na tri fronta

Vlada Srbije angažuje sve političke, diplomatske i stručne snage da skrene pažnju svetske javnosti na odluku Haškog suda
 

Prvi je da se među članicama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prikupi što šira podrška pred javnu debatu, koju je za april naredne godine zakazao predsedavajući GS Vuk Jeremić. Paralelno sa tim, naše Tužilaštvo za ratne zločine, kako je najavljeno, aktiviraće predmete povodom zločina počinjenih u "Oluji" i tražiti od Haga da dostavi dokaze iz predmeta protiv Gotovine i Markače.

Uz to, premijer Ivica Dačić zadužio je potpredsednika Vlade Rasima Ljajića da stupi u kontakt sa predstavnicima Haškog tužilaštva, kako bi se eventualno izdejstvovalo podnošenje zahteva za reviziju postupka protiv hrvatskih generala. I ekspert za međunarodno pravo Tibor Varadi rekao je za "Novosti" da bi Srbija trebalo da urgira da Haško tužilaštvo iskoristi pravna sredstva koja su mu na raspolaganju i zatraži reviziju postupka.

"Srbija će nastaviti spor oko genocida sa Hrvatskom pred MSP u Hagu, angažovani su stručnjaci i ljudi iz vrha vlasti. Radićemo zajedno s njima kao tim, i u pripremama za nastavak tog spora i za debatu UN", rekao je profesor Pravnog fakulteta i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Takođe, članovi naše vlade dobili su i zadatak da u susretima sa svim stranim zvaničnicima iskažu neslaganje Srbije sa presudom Tribunala i ukažu na političke uticaje kojima je ovaj sud izložen.

Premijer Dačić je potvrdio da Vlada i nadležni organi neće sedeti skrštenih ruku i da će država i logistički i finansijski podržati naše građane koji su pokrenuli razne tužbe širom sveta protiv Hrvatske, a u vezi sa akcijom "Oluja".

"Generalna skupština UN ne može svojim odlukama da preinači već donetu odluku Tribunala, ali je važno da sa te najvažnije svetske političke pozornice što više zemalja pošalje poruku da ovaj ad hok sud UN nije ispunio očekivanja", rekao je Dačić.

I Živadin Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ, kaže da je debata u GS prava prilika da se razobliči pristrasnost i politika dvostrukih aršina Tribunala.

"Uprkos velikim pritiscima i lobiranjima koje će najveće sile sprovesti u narednim mesecima, ipak možemo očekivati da će većina članica GS biti na našoj strani. Očekujem da rezultat te debate u najmanju ruku bude inicijativa da se ubuduće procesi za ratne zločine vode pred stalnim Međunarodnim krivičnim sudom UN, pa i da se od Saveta bezbednosti zatraži da razmotri okončanje mandata Tribunala", rekao je Jovanović.

On smatra da tu možemo očekivati veliku podršku Kine i Rusije, koja se već više godina u SB zalaže za okončanje rada ovog suda.

"Amerikanci će učiniti sve da preko svojih medija obezvrede diskusiju o Hagu u UN. Zna se da Vašington ima uticaj na veliki broj zemalja i nagovaraće ih da ignorišu raspravu", rekao je za "Novosti" general-pukovnik Leonid Ivašov, predsednik ruske Akademije geopolitičkih problema.

On poručuje da Srbija mora da bude diplomatski aktivna, kako bi na svoju stranu privukla i uglednije arapske zemlje.

Iz nemačke vlade je poručeno da je Berlin "primio k znanju odluku Tribunala i da u potpunosti poštuje nezavisnost suda".

"Međutim, razumemo i osećanja mnogih Srba koji osuđuju zločine počinjene nad pripadnicima vašeg naroda. Ovo još jednom pokazuje da je proces pomirenja na zapadnom Balkanu i dalje u svojoj ranoj fazi", poručeno je iz Berlina.

2022 © - Vesti online