Četvrtak 22.11.2012.
13:28
Jutarnji

Rusija: Ukradeno 60 državnih limuzina

Glavni osumnjičeni Anatolij Serdjukov u jednom od "zilova"
 

Fabrika Zil osnovana je još 1916. godine, a u svojoj istoriji proizvodila je različita vozila - od kamiona i autobusa do borbenih oklopnjaka, ali je kultni status stekla zahvaljujući ručno rađenim blindiranim limuzinama za komunističke zvaničnike. Tako je bilo od Staljinovog vremena pa sve do raspada SSSR-a. Godišnje je pravljeno desetak automobila, a u Moskvi su postojale posebne Zil saobraćajne trake kojima bi članovi Politbiroa jurili kroz saobraćajne gužve.


Nestanak automobila navodno je otkriven tokom antikorupcijske istrage protiv već smenjenoga ministra odbrane Anatolija Serdjukova. Kolekcija automobila, čija se vrednost procenjuje na nekoliko stotina hiljada evra, bila je deo postava Muzeja vojnih vozila koji je ugašen tokom Serdjukovljevog mandata. U kolekciji je bio i model "zil-117" kojim se tokom poseta SSSR-u vozio bivši kubanski predsednik Fidel Kastro. Iako mu je bilo ponuđeno, auto nije želeo da odveze na Kubu.

Nestao je i "zil-111s", kabriolet kojim se Jurij Gagarin provozao kroz Moskvu posle povratka iz Zemljine orbite. Primerci tog kabrioleta na aukcijama su dostizali cenu i od 250.000 dolara.


Inače, Lenjin se vozio u polovnom "rols rojsu", Staljin je, zbog straha od atentata, svakodnevno sedao u drugi automobil, a Leonid Brežnjev je sastavio zavidnu kolekciju od 82 automobila. Među njima su bili "rols rojs šedou", "kadilak", "jaguar", "porše", "maserati" i "nisan", poklon japanskog ministra kasnije osuđenog za špijuniranje u korist SSSR-a.

2024 © - Vesti online